Суспільство

В Миколаєві на "Доступну воду" виділили 37 млн, але без вимог ДСТУ щодо її якості

Програма стосується обслуговування 145-ти систем очистки води

Цей материал також доступний

На сесії Миколаївської міськради 29 червня 2023 року депутати ухвалили програму “Доступна вода”, яка стосується обслуговування 145 систем очистки води у місті.

В програмі зазначено, що на реалізацію програми на 2023 рік необхідно майже 37 мільйонів грн, але через на те, що до кінця року залишилося лише 6 місяців (раніше не було достатньої кількості голосів депутатів для ухвалення програми), то фінансів знадобиться менше.

Нагадаємо, ми писали:
“Доступна вода”, на яку хочуть витратити з бюджету Миколаєва 37,6 мільйонів, не є питною

Під час сесії заступник департаменту ЖКГ Ігор Набатов нагадав, що прийняття програми необхідне, щоб забезпечити утримання систем зворотнього осмосу, які встановлені в Миколаєві. Усі системи надані донорами протягом 2022 року і початку 2023 року. В рамках цієї програми планується утримання 145 систем зворотнього осмосу, а саме: за рахунок бюджетних коштів будуть закуповувати розхідні матеріали – фільтри, реагенти тощо, а також сплачувати зарплату фахівцям, які обслуговують системи зворотного осмосу. Більша частина цих систем знаходяться на балансі ОКП “Миколаївоблтеплоенерго”, а саме 79 систем, – передає “ПН”.

Депутат Сергій Кантор відмітив, що у міста є своє КП “Миколаївводоканал” і містян не цікавить, яким чином і звідки вода буде доставлятись до точок видачі. Тому відповідальним за воду необхідно зробити профільне підприємство – це буде розумно і з боку адміністративного ресурсу, і професійності працівників. Зокрема, Кантор вважає, що розбивання відповідальності на декілька підприємств збільшити витрати з бюджету.

Депутат Максим Коваленко відмітив, що у КП ДЕЗ “Пілот”, за яким планують закріпити більшість точок, не має своєї лабораторії для перевірки якості води, тому він поцікавився, хто ж буде цим займатись, на що Ігор Набатов зазначив, що у ДЕЗ Пілот буде така ж ситуація як у ОКП “Миколаївобленерго”, у якого є домовленності з обласною санепідемстанцією, яка робить відповідні забори води.

Коваленко також підтримав, щоб всі точки передали на баланс водоканалу, адже в нього є своя лабораторія для перевірки якості води, однак Ігор Набатов повідомив, що водоканал не потягне такий обсяг роботи.

Депутат Дмитро Іванов запропонував припинити обговорення програми щодо того, кому передати на баланс системи очищення води і затвердити програму в тому вигляді, як вона винесена у сесійну залу, адже вона розрахована лише на 2023 рік, до кінця якого залишилось півроку. За цей час депутати та чиновники на практиці розберуться, як все ж таки краще, і за необхідності у 2024 році внесуть зміни в програму.

Мер Олександр Сєнкевич виніс на голосування правку депутата Сергія Кантора, яка стосується того, щоб “Миколаївводоканал” визначили головним і єдиним співвиконавцем програми. Однак, правку підтримали лише 16 депутатів.

Депутат Максим Коваленко запропонував, щоб в програму вписали вимоги щодо приведення якості води до нормативних показників відповідно вимог ДСТУ.

Ви розумієте, що “очищена вода” – це загальне поняття. Можна там фільтр один поставити і сказати, що це очищена вода. А тут саме іде мова про споживання людиною. І тому вважаю, варто зазначити це в програмі, що це безпечна вода, яка відповідає нормативам, щоб люди розуміли, що вони п’ють, – сказав він.

Але ця правка не була прийнята. Після додаткової дискусії депутати домовились поставити на повторне голосування пропозицію Олександра Берези, вдруге правка була підтримана – 29 голосів “за”.

Голова Центральної райадміністрації Олександр Береза запропонував, щоб адміністрації районів теж включили до переліку співвиконавців програми, на території яких встановлені системи очистки води, поки КП ДЕЗ “Пілот” не запрацює на повну.

Депутат Олена Кісельова вкотре попросила додати до переліку співвиконавців програми ряд релігійних організацій, які за свої кошти облаштували точки видачі води, забезпечують їх роботу та видають містянам бешкоштовну воду.

“Є перелік точок подачі води, які станом на сьогодні функціонують, здійснюють роздачу води, були встановлені одні з перших. Але до сьогодні вони жодної копійки з бюджету не отримали. Тобто ці суб’єкти несуть поруч з комунальними підприємствами навантаження по допомозі в частинні надання води мешканцям міста. Тому, коли ми говоримо про кошти платників податків, то вони можуть бути розподілені рівно з урахуванням тої ситуації, в якій ми знаходимося. Ми маємо повернутись до них обличчям”, – пояснила Кісельова.

Мер міста поставив на голосування правку Олени Кісельової і вона була погоджена, але з другого разу.

У підсумку, 35 депутатів підтримали проєкт в цілому разому з правкою Кісельової та Берези.

Також депутати затвердили правила обслуговування та утримання систем очищення води зворотного осмосу.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button