СуспільствоТема дня

Хлопчику з Миколаївщини пересадили серце – для цього залучили санавіацію

В Україні провели першу під час повномасштабної війни аеромедичну евакуацію, щоб пересадити серце 15-річному Максиму з Врадіївки (Миколаївська область).

Про це повідомляє  Міністерство  охорони здоров’я.

У лютому хлопець перехворів на коронавірус, після якого у нього почалися проблеми з серцем. Медики діагностували дилатаційну кардіоміопатію. Хвороба – невиліковна. Єдиний вихід – трансплантація.

Хлопець провів у реанімації місяць. Його життя врятували родичі 40-річної жінки, якій на Вінниччині діагностували смерть мозку. Вони дали згоду на вилучення органів загиблої. Це рішення сім’ї дозволило врятувати життя чотирьом людям. Серед них і 15-річний Максим.

“Інформаційна система виявила сумісність Максима з донором, але перед лікарями постала проблема: донорське серце “живе” лише кілька годин. За цей час його треба транспортувати, підготувати до трансплантації та пересадити. На період війни, коли небо “закрите”, лікарі проводять виїзні трансплантації, проте стан хлопчика не дозволяв його транспортувати, і тоді було ухвалено рішення залучити аеромедичну евакуацію” , – розповіли у міністерстві.

Заради порятунку хлопчика МВС підняли в небо гелікоптер, і за годину донорський орган доставили з Вінниці до Інституту серця у Києві. Поки Максиму пересаджували серце, ще у двох лікарнях проводили трансплантації. У лікарні Охматдит пересадили нирку 16-річному Дмитру Дуднику з Полтавщини. А у Національному Інституті хірургії та трансплантології імені А.А.Шалімова трансплантували печінку 46-річній киянці та нирку 22-річному чоловікові.

Усі трансплантації пройшли вдало. Стан усіх пацієнтів зараз стабільний.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button