СуспільствоТема дня

За яких умов 17-річних юнаків не випустять за кордон: роз'яснення експертів

В Україні зменшили вік, коли треба вставати на військовий облік

Цей материал також доступний

В Україні є вже непоодинокі випадки, коли прикордонники не випускали 17-річних юнаків із країни. Чи мали вони законні підстави для цього? Відповідь на це питання дали юристи адвокатського агентства “Вертикаль” на своєму каналі в Telegram.

Чи можуть 17-річних юнаків не випустити за кордон

“Такі питання дійсно часто виникають, бо деякі прикордонники не випускають 17-річних хлопців за кордон. Якщо взяти норми закону, то такі юнаки мають повне право перетинати кордон під час війни. Але в Україні ввели нову постанову – зменшили вік, коли треба вставати на військовий облік. Тепер хлопці мають ставати на нього з 16 років. І відповідно, не тільки встати на облік, а й отримати приписне”, – пояснюють юристи.

При цьому додають, що прикордонники, користуючись цією постановою, можуть не випустити за кордон 17-річного юнака, який не стоїть на обліку.

“Але якщо хлопцю виповнилось 17 років і він стоїть на обліку, то він має право виїхати”, – зазначають експерти.

Новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів було ухвалено у грудні 2022 року. Згідно з ним, за приписним до військкомату треба йти в той рік, коли має виповнитися 17 років. Тобто якщо юнак досягнув 16-річного віку у 2022 році, то у 2023 він має стати на військовий облік. Ці зміни потрібні територіальним центрам комплектації і соціальної підтримки (ТЦКСП), щоб вони могли прогнозувати кількість потенційних призовників та мобілізованих. При цьому мобілізувати або призвати на строкову службу можуть тільки з 18 років.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button