Пригоди

Збитки миколаївських комунальних підприємств у 2022 році зросли вчетверо - до 300 мільйонів

Проте декому вдалося наростити прибутки

Цей материал також доступний

Збитки комунальних підприємств Миколаївської міської ради у 2022 році порівняно із довоєнним 2021 роком зросли вчетверо і склали майже 300 млн грн. Водночас майже половина з 16 активних комунальних підприємств звітує про отримання прибутків, а два міських КП під час війни навіть наростили їх у 7 і більше разів, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Між тим, фінансова звітність за 2022 рік свідчить, що становище зоопарку досить впевнене: 57 млн грн доходів і понад 34 млн грн чистого прибутку. При цьому Миколаївський зоопарк є комунальною установою, тож отримання прибутку не мало би входити до його статутних завдань.

Інша ситуація з так званими «комерційними» КП, які, на відміну від некомерційних комунальних підприємств-лікарень, надають послуги мешканцям міста, бюджетним організаціям та бізнесу на платній основі.

Загальні доходи комунальних підприємств міськради, попри руйнування внаслідок ворожих обстрілів та економічну кризу, залишилися практично на рівні 2021 року: 1,4 млрд грн у 2021-му проти 1,3 млрд грн торік. Добрий результат під час війни, якщо не зважати на 26,6% річної інфляції.

Найгірші фінансові результати у 2022 році показало МКП «Миколаївводоканал», яке отримало 164,6 млн грн збитку. Для порівняння, за рік до того водоканал відзвітував про 71,6 млн грн чистого прибутку.

Як відомо, з середини квітня 2022 року Миколаїв залишився без питної води внаслідок руйнування водогону російськими окупантами. Аби відновити бодай якесь водопостачання містянам, у систему запустили солону воду із лиману. Зважаючи на це, фінансові втрати КП можна пояснити постійними аваріями мережі через солону воду, втратами води через витоки з водогонів та зменшенням кількості споживачів через евакуацію місцевого населення.

Щоправда, до використання бюджетних коштів водоканалом також є питання. Раніше Центр журналістських розслідувань досліджував закупівлі підприємства і зʼясував, що водоканал придбав щебінь та пісок за цінами, суттєво вищими за ринкові.

На другому місці за обсягом збитків очікувано опинилося ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», в якого вони виросли вдвічі, до 120,1 млн грн. Втім, у найбільшого постачальника тепла в місті не так давно були й гірші часи. У 2020 році компанія мала навіть трохи більші збитки – 131,6 млн грн.

На обох підприємствах свої збитки пояснюють тим, що тарифи не покривають собівартість послуг.

Також значні збитки зафіксували Миколаївпастранс (3,2 млн грн), ЕЛУ автодоріг (3,7 млн грн) та Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації (2,2 млн грн).

Доходи під час війни

Половина від усіх доходів комунальних підприємств Миколаєва прийшлася на долю ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

За 2022 рік головний постачальник тепла для миколаївців зібрав 692,2 млн грн. Для порівняння, у 2021 році підприємство одержало лише 555,8 млн грн. Гендиректор КП Микола Логвінов у коментарі журналісту Центру повідомив, що доходи підприємства зросли внаслідок передачі на баланс нових теплових мереж і отриманню значної міжнародної допомоги.

МКП «Миколаївводоканал» стало не лише лідером за обсягами збитків, але й має найбільше падіння доходів: за рік вони зменшилися майже на 174 млн грн.

Різниця в доходах двох «китів» комунальної економіки пов’язана також і з тим, що під час масової евакуації миколаївці не платили за воду завдяки “нолям” на лічильниках, а от рахунки за опалення виписували і власникам порожніх квартир та офісів.

На мільйон збільшила свої доходи під час війни у порівнянні з попереднім, 2021 роком, і Миколаївська ритуальна служба – до 9,9 млн. На 3 млн грн більше, ніж у 2021-му, торік отримало ЖКП «Бриз» – 28,3 млн грн.

Але найбільшого росту доходів домоглося КП «Миколаївські парки». За рік війни дохід підприємства збільшився в шість разів, ніж був до війни: 63,2 млн грн проти 11,1 млн грн.

Це саме той випадок, коли зростання доходів викликано перерозподілом бюджетних витрат.

Напередодні війни міська рада передала на баланс КП «Миколаївські парки» всі зелені зони Миколаєва. Тож підприємство виступає головним отримувачем бюджетних коштів на утримання зелених насаджень. Тільки за минулий рік КП підписало угод із підрядниками на понад 180 млн грн.

Діяльність нового директора Олександра Чучмая піддається постійній критиці миколаївців через обрізку та вирубку дерев у місті. Викликає сумніви й фінансування покосів трави на газонах навіть у найважчі дні для міста. Свої претензії є і у держаудиторів, які знайшли на КП «Миколаївські парки» порушень на суму понад 1 млн грн.

Попри великий обіг грошових коштів, фінансовий результат Миколаївських парків дуже скромний: прибуток за минулий рік склав лише 17,3 тис. грн. Для порівняння, роком раніше підприємство показало прибуток у 187,9 тис. грн, хоча тоді розпоряджалося лише трьома міськими парками.

А от рекордне, шестикратне, падіння доходів показав «Миколаївпастранс»: із 48,7 до 7,8 млн грн. Миколаївці пам’ятають, що «зелені» автобуси тривалий час не виконували рейсів, натомість забезпечували евакуацію містян в Одесу, доставляли гуманітарні вантажі, брали участь у перевезеннях ТРО. Також підприємство втратило значну кількість свого автопарку через російські обстріли.

До прибутків – під обстрілами

Якщо дохід – то виручка від продажу послуг плюс кошти, отримані від неосновної діяльності, то прибуток – це кошти, що залишилися від доходу після всіх витрат.

Найкращі фінансові результати за рік великої війни демонструє комунальне підприємство «Миколаївелектротранс». Якщо у 2021 році воно отримало 255 тис. грн збитків, то минулого року вийшло на 9,7 млн грн чистого прибутку.

Це при тому, що загальний дохід підприємства зменшився на чверть у порівнянні із 21-м роком. До того ж КП повідомляло про пошкодження тролейбусів та контактної мережі під час російських обстрілів. «Миколаївелектротранс» виробляв протитанкові їжаки, розвозив безкоштовну питну воду та виконував інші невластиві для себе функції.

Заступник міського голови Віталій Луков пояснив, що фінансовий успіх електротрансу, попри зменшення реалізації послуг, тобто рейсів тролейбусів та трамваїв, повʼязаний із оптимізацією видатків.

«Зменшилися адміністративні витрати на 13,8 млн грн та витрати на збут на 5,1 млн грн. Також збільшилися інші операційні доходи на 42,2 млн грн», – повідомив він на запит журналіста.

Дані сервісу spending, проаналізовані завдяки розробленому центром чат-боту, свідчать, що торік «Миколаївелектротранс» отримав 317 млн грн від виконкому Миколаївської міськради. Гроші з міського бюджету перерахували підприємству за перевезення пільгових категорій громадян.

На другому місці за високими фінансовими показниками серед комунальних підприємств Миколаєва опинилося ЖКП «Бриз». Один із небагатьох «жеків», що залишився у комунальній власності, отримав у 2022 році 7,3 млн грн чистого прибутку. Це в сім разів більше, ніж роком раніше.

У міській раді Центру повідомили, що «Бриз» так само, як і Миколаївелектротранс, зменшив видатки під час війни: собівартість послуг, адміністративні та інші операційні видатки.

До речі, ще дві комунальні керуючі компанії показали минулого року прибутки: КЖЕП «ЗОРЯ» (601 тис. грн) та ЖКП «Прибужжя» (53 тис. грн).

Також торік прибутки отримав і основний перевізник сміття та власник полігону ТБО – Миколаївкоммунтранс – 2,7 млн грн.

Бухгалтерію відкрили, та аналізувати не поспішають

Дані про фінансову звітність компаній вже кілька років оприлюднюють Міністерство цифрової трансформації та Державна служба статистики на Порталі відкритих даних data.gov.ua. На офіційному сайті Миколаївської міської ради теж є відповідний розділ із фінансовими звітами комунальних підприємств. На жаль, оновлюється він нерегулярно і вибірково. Навіть вже відкриті Держастатом дані внесені не для всіх комунальних підприємств. Тож для аналізу фінансових показників миколаївських КП Центр використовував аналітичну систему YouControl, де розміщені ці публічні дані.

Щоправда, далеко не всі створені Миколаївською міськрадою комунальні підприємства «засвітили» свої результати за 2022 рік в офіційній статистиці. Зокрема, один з великих отримувачів бюджетних коштів, КВП по організації харчування у навчальних закладах, вже другий рік не оприлюднює свою фінансову звітність. А лише минулого року КП під керівництвом Віктора Васильєва отримало з міського бюджету близько 55 млн грн, про що свідчать дані сервісу spending.

Оприлюднення річної фінансової звітності компаній має значний суспільний інтерес, вважає Олександр Явтушенко, голова Секретаріату Громадської ради при Міністерстві цифрової трансформації.

«Це забезпечує прозорість та відкритість діяльності компаній перед громадськістю, сприяє виявленню відмивання коштів та інших порушень управління фінансовими ресурсами», – розповів Явтушенко в коментарі Центру журналістських розслідувань.

Проте, вважає експерт, для того, аби робити висновки щодо ефективності роботи підприємства, необхідно оцінювати багато факторів.

«Також необхідно враховувати нефінансові фактори, такі як якість послуг, стан техніки, рівень обслуговування тощо. Оцінка динаміки розвитку комунального підприємства за рік потребує комплексного підходу та аналізу багатьох факторів», – впевнений Олександр Явтушенко.

За нормативами, фінансова звітність підприємств мала бути підготовлена до 28 лютого. Від того часу минуло більше двох місяців. Однак в мерії Миколаєва ще не готові до фахового аналізу ефективності роботи власних комунальних підприємств.

Як повідомив заступник міського голови Віталій Луков, фінансові показники діяльності КП лише готуються на розгляд виконкому. Не поспішають втручатися в делікатні питання прибутків та збитків під час війни і депутати міської ради.

«На комісію такі звіти досі не надходили», – повідомив журналісту Центру секретар постійної комісії з питань ЖКГ, промисловості, благоустрою та комунального майна Юрій Степанець.

Управління комунальними підприємствами було слабкою ланкою міської влади Миколаєва навіть до повномасштабної війни. Так вважає голова Експертно-громадської ради виконкому міськради Артем Ващиленко.

«Це взагалі про організацію системи управління корпоративними правами міста в комунальних підприємствах. Це традиційно в Миколаєві було слабкою ланкою. Але потрібно врахувати, що війна набагато ускладнила роботу муніципального управління, багато спеціалістів виїхали з міста, евакуювалися з країни. Наше домашнє завдання – оптимізувати систему управління, в тому числі і комунальним майном, корпоративними правами в комунальних підприємствах. Треба собі це відверто сказати», – зауважив Ващиленко.

А от в міському управлінні комунального майна вважають, що оцінка ефективності роботи керівників комунальних підприємств взагалі не передбачена законодавством. Тож звернення мера Олександра Сєнкевича з проханням про проведення оцінки прозорості та доброчесності найбільшого комунального підприємства міста, Миколаївводоканалу, може залишитися виключенням. І викликане воно лише необхідністю колосальних фінансових вливань міжнародних партнерів України.

Проте чиновники мерії переконані, що не зобов’язані вести облік впливу міжнародної допомоги на фінансові результати діяльності комунальних підприємств. Тобто повідомляти містянам вартість активів, що надають благодійники, або розмір наданих з-за кордону коштів, в мерії не поспішають.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button