Пригоди

США передають Україні датчики для виявлення ядерних вибухів, – NYT

Сполучені Штати встановлюють в Україні датчики, які можуть виявляти спалахи радіації від ядерної зброї чи «брудної бомби» та ідентифікувати, хто здійснив атаку.

Про це повідомляє New York Times.

Мета полягає в тому, щоб переконатися, що якщо росія підірве радіоактивну зброю на території України, провину Москви можна буде довести.

Встановленням радіаційних датчиків, навчанням персоналу та моніторингом даних займаються фахівці-атомники спеціальної Групи аварійної ядерної підтримки (NEST). Її представник заявив у коментарі NYT, що мережа датчиків розгортається «по всьому регіону», зможе «встановити розмір, місце розташування та наслідки будь-якого ядерного вибуху» і не дозволить росії використати ядерну зброю в Україні провокативно, без встановлення джерела зброї.

Обізнаність громадськості про таке оборонне планування, кажуть ядерні експерти, може стримати Москву, давши їй знати, що Вашингтон може викрити провокації росії.

Наприклад, Москва може неправдиво стверджувати, що Київ здійснив ядерний вибух на полі бою, щоб спробувати залучити Захід. Але теоретично, маючи мережу сенсорів, Вашингтон зможе вказати на власний аналіз ядерної атрибуції, щоб виявити, що за нападом насправді стояла.

Наука ядерної атрибуції зазнала швидкого розвитку в Сполучених Штатах після терористичних нападів у вересні 2001 року, які підняли питання внутрішнього ядерного тероризму.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button