Тема дня

У Миколаєві депутати обговорять скорочення лікарів та медичну реформу

Члени комісії з питань охорони здоров’я Миколаївської міської ради вирішили на п’ятницю, 28 квітня, зібрати окреме засідання для того, щоб обговорити питання щодо скорочення лікарів в Лікарні швидкої медичної допомоги.

Про це мова йшла у середу, 26 квітня, під час онлайн-засдання комісії, передає кореспондент “ПН“.

Депутат Олександр Медвєдєв при обговоренні порядку денного запропонував долучити до засідання начальницю управління охорони здоров’я Ірину Шамрай, щоб вона зробила доклад щодо нинішньої ситуації у ЛШМД, де спочатку стало відомо про скорочення вільних вакансій, але потім з’ясувалося, що це стосується працюючих лікарів – їм скоротили ставки до 0,75%.

— Це дуже болюче питання для наших людей. Мало того, нас ніхто про це не повідомив. Вони самі вирішили собі, що так треба зробити і все, – обурився депутат.

Голова комісії Ганна Норд запропонувала зробити окреме засідання по цьому питанню, щоб і доповідач встигла підготуватись, і щоб на засіданні не витрачати час на обговорення інших питань. Також вона додала, що через медичну реформу депутати більше не затверджують штати і не фінансують лікарні, тому їх ніхто не сповістив про оптимізацію штату.

— Давайте не будемо поспішати, зробимо один раз правильно, ніж два рази швидко. Ми їй зараз зателефонуємо, вона під’єднається, але, що в неї на колінках лежать ці папери? Давайте запросимо її на наступну комісію. Бо насправді у ЛШМД було єдине відділення на всю область нейрохірургії і сьогодні дуже прикро спостерігати, що відбувається. Відток лікарів…, – заявила Норд.

Депутат Станіслав Мартіросов підтримав пропозицію Олександра Медвєдєва, обурившись тим, що депутатів не сповістили про такі суттєві зміни, адже керівництво ЛШМД могло б звернутися за додатковим фінансуванням до міської влади і отримати 30-35 мільйонів гривень на зарплати лікарям, щоб не скорочувати їм ставки.

— Ми на останній сесії перерозподілили майже мільярд гривень. Хіба ми не могли знайти ті 30-35 мільйонів для ЛШМД? Я підтримую пропозицію Медвєдєва, – заявив Мартіросов.

Член комісії та по сумісництву директор міської лікарні №1 Марія Грачова відмітила, що те, що відбувається навколо ситуації зі скороченням штату – це емоції людей, які не згодні зі змінами.

— Це реформа, не буде у місті три пологових будинки, не буде зайвих хірургічних відділень, буде відток кадрів, у нейрохірургії є кому працювати, там молоді лікарі. Давайте запросимо Ірину Шамрай та Олександра Євгенійовича і хай нам розкажуть про ситуацію. Я скоротила 21 людину, які мені не потрібні сьогодні, але лікарня працює 24/7, щоденно робиться шунтування, лікуються інсульти, працює все. Але був завеликий штат, є дюди, які не відповідають вимогам. Я вважаю, що людям якім за 70-80 років пора вже відпочивати, – прокоментувала Марія Грачова.

Також Марія Грачова додала, що наразі міська влада не може фінансувати зарплати лікарям, гроші дозволено виділяти лише на закупку нового обладнання та ремонти, а також на розвиток медзакладів. При цьому Олександр Медвєдєв заявив, що міська влада могла б виділити якусь муніципальну надбавку лікарям, якщо немає змоги фінансувати зарплатні.

Член комісії Зінаїда Моторна запропонувала зібрати комісію завтра на 9:00 перед засіданням сесії, однак Ганна Норд заявила, що вони нічого не вирішать та не зможуть винести якесь рішення на сесію, Зінаїда моторна відповіла їй, що можна було б зробити хоч протокольне доручення сесії, але Норд настоювала на тому, що раціональних рішень прийнято не буде.

У підсумку, депутати вирішили зібрати на п’ятницю окрему комісію, куди запросити начальницю управління охорони здоров’я Ірину Шамрай з матеріалами щодо медичної реформи, скорочення лікарів та можливих заходів покращення ситуації, а також директора ЛШМД Олександра Дем’янова.

Раніше повідомлялось, що в миколаївській ЛШМД скорочують штатні одиниці через зменшення фінансування від НСЗУ. Заступник начальника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров заявив, що в Лікарні швидкої медичної допомоги через зменшення фінансування від Національної служби здоров’я України скорочують вільні вакансії. При цьому мова не йде про скорочення медпрацівників.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button