Суспільство

Нардепи хочуть запровадити в Україні акциз на солодкі газовані напої

Це узгоджена позиція команди президента

Цей материал також доступний

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроєкти №9032-1 и №9033-1 щодо запровадження акцизу на солодкі газовані напої, передає прес-служба парламенту.

“Перший – вносить зміни до Податкового кодексу. На мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин встановлюється ставка податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою. Другий – визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська”, – йдеться у повідомленні.

Головна мета законопроєктів – зменшити кількість українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої. Відповідно менше наших громадян захворіють на діабет чи захворювання кишково-шлункового тракту. А також спрямувати кошти від нового податку на лікування таких захворювань.

Американська торговельна палата, до складу якої входять виробники солодких газованих напоїв, ініціювала зустріч щодо запровадження акцизного податку. Були запрошені голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, податкової та митної політики, представники Міністерства охорони здоров’я, Мінфіну, Мінекономіки, Мінагрополітики.

Представники виробників солодких газованих напоїв відзначили, що через війну значно скоротилися обсяги виробництва. За їхніми словами, ринок безалкогольних напоїв за 2022 рік впав на 40%, а продукція подорожчала на 41%. Також вони застерігають від можливих корупційних ризиків, коли інспектор перевірятиме вміст цукру в напої, та стверджують, що запровадження подібних податків в інших країнах не призводить до зменшення кількості хворих.

Михайло Радуцький зазначив, що введення акцизного податку на солодкі газовані напої – це узгоджена позиція команди президента.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button