ПригодиТема дня

Відпустили корупціонера: суд закрив справу щодо Миколаївського чиновника, затриманого на хабарі

Його затримали наприкінці травня 2022 року під час вручення хабара у 10 тис. грн

Цей материал також доступний

Центральний районний суд міста Миколаєва (суддя Алєйніков В.О.) закрив кримінальне провадження про обвинувачення виконувача обов’язків начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області Дмитра Румика, якого у травні 2022 року затримали за вимагання хабаря.

Як йдеться в ухвалі суду від 3 квітня 2023 року, це сталося у зв’язку з тим, що обвинувальний акт був направлений до суду після сплинення встановленого законом строку досудового розслідування.

За твердженням автора обвинувального акту, директор ТОВ «ППБ Будівник» з метою здійснення господарської діяльності у вигляді проведення будівельних робіт, звернувся до Румика щодо можливості оренди приміщення a6o території, яке може бути використано для зберігання сипучих матеріалів, що перебувають на балансі Регіонального офісу водник ресурсів у Миколаївській області. У відповідь на це обвинувачений відповів, що готовий надати для цього об`єкт нерухомості, що перебуває на балансі Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області. Одночасно з цим запропонував укласти договір зберігання майна замість проведення тендерної процедури передачі майна Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області в оренду. В подальшому, 18.02.2022, після огляду території об’єкта, перебуваючи в кафе «Barchanpizza» у м. Вознесенськ, під час розмови чиновник повідомив щодо можливості передачі території, розташованої в м. Вознесенськ, вул. Київська, 250, у користування ТОВ «ППБ Будівник» на підставі договору зберігання з щомісячною оплатою у сумі 10 тис. грн. При цьому висловив прохання надати неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у розмірі 10 тис. гривень за сприяння в укладанні такого договору.

В подальшому, 26.05.2022, перебуваючи біля приміщення будівлі Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області за адресою м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 14, під час особистої зустрічі з Румиком передав останньому неправомірну вигоду у розмірі 10 тисяч гривень

Під час передачі коштів і відбулося затримання.

Під час судового засідання стало відомо, що протягом періоду з 29 липня до 2 серпня 2022 року були відкриті матеріали кримінального провадження.

2 серпня у справі був складений обвинувальний акт, який був в той же день затвердженим прокурором, а 3 серпня 2022 року цей обвинувальний акт був переданим до Миколаївського районного суду Миколаївської області.

Як йдеться в ухвалі суду, вперше досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні було завершене 25 липня 2022 року; у той день залишилось ще два дні строку досудового розслідування (26 та 27 липня 2022 року).

Ці два дні досудового розслідування були вичерпані протягом двох днів відновленого досудового розслідування (28 та 29 липня 2022 року).

При цьому матеріали кримінального провадження не містять відомостей про те, що 29 липня 2022 року обвинувальний акт був переданий до суду.

«Отже, навіть якщо пристати на хибні та не доведені у встановленому законом порядку пояснення прокурора, пояснення все одно свідчать про те, що обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні був складений поза межами строку досудового розслідування», – йдеться в ухвалі.

Матеріали кримінального провадження також не містять належних та допустимих доказів того, що до сплинення цього строку обвинувачений у встановленому законом порядку був повідомленим про завершення досудового розслідування.

«Під час підготовчого судового засідання прокурор намагалась стверджувати, ніби постанова слідчого від 28 липня 2022 року та повідомлення про завершення проведення негласних слідчих (розшукових) дій не є ознаками відновлення досудового розслідування. Проте, такі посилання суперечать здоровому глузду, адже будь-які розумні підстави для такого твердження вочевидь є відсутні. Наведене у сукупності поза розумним сумнівом доводить, що строки досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні в будь-якому випадку сплинули до складання обвинувального акту, тобто до закінчення досудового розслідування», – йдеться в ухвалі суду.

Таким чином, суд ухвалив клопотання захисника Румика – адвоката Андрія Саченка, та закрив кримінальне провадження, за яким йому загрожував штраф від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також Румику повернули заставу у сумі 191 440 гривень, завдяки якій він вийшов з під варти після арешту.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button