СуспільствоТема дня

Як отримати компенсацію за пошкоджене майно: що необхідно знати миколаївцям

Перші компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло миколаївці можуть отримати у травні

Цей материал також доступний

Перші компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло миколаївці можуть отримати у травні. Рішення про виплату приймає комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна. Її утворюють органи місцевого самоврядування.

Про це в ефірі Українського радіо розповіли адвокатка Миколаївського офісу ГО “Десяте квітня” Олена Ткаченко та директорка Громадського центру соціально-правової допомоги Оксана Тропініна.

Питання компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій майно регулюють Закон України, що президент підписав 17 березня 2023 року, а також Постанова Кабінету міністрів від 26 березня 2022 року №380 “Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації”.

На компенсацію мають право громадяни України, власники нерухомого майна, у яких є документи, що посвідчують їх право власності. Повний перелік можна дізнатись на профільних сайтах або ж у представників органів місцевого самоврядування.

“Громадяни, які постраждали, повинні перевірити наявність своїх правоустановчих документів на нерухоме майно. Якщо вони втрачені, пошкоджені, то є час відновити їх, привести у належний стан. Наступний крок — це фіксація пошкоджень їхніх об’єктів нерухомого майна. Це фотовідеофіксація. Також здійснюється збір відповідних доказів, наприклад, довідки, акти від ДСНС”, — розповідає Олена Ткаченко.

За словами Ткаченко, Закон наділяє комісії при органах місцевої влади достатньо широкою компетенцією. Це розгляд заяв, що подані через застосунок Дія, через Центри надання адміністративних послуг, через органи соцзахисту, через нотаріусів.

“Тобто кожна заява по кожному пошкодженому об’єкту підлягає розгляду цими комісіями. Саме вони мають встановити підстави для отримання компенсації, визначити, чи є у особи, яка звертається, пріоритетне право на отримання компенсації чи є спільна сумісна власність. Комісія у разі необхідності може безкоштовно перевіряти подані документи. Також комісія має обстежити об’єкт і відповідно до висновків визначити розмір компенсації, яку отримає особа”, — говорить Ткаченко.

За її словами, положення щодо розрахунків наразі в процесі розробки.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button