Суспільство

Волонтер з Миколаївської області робить деталі для українських літаків та безпілотників

Разом з ним працює ще троє волонтерів

Цей материал також доступний

У Броварах Київської області волонтер з Миколаївської області В’ячеслав виготовляє деталі для спорядження українських військових. У своїй роботі він використовує чотири 3D-принтери, сканер і термопласт–шприц–прес — спеціальний станок для лиття пластмасових виробів.

Волонтер розповів кореспондентам “Суспільного” про свій внесок у перемогу України. В’ячеслав показує на екрані деталь для автівки, яка пройде через сканування. Аби воно було рівним, застосовуються спеціальні маркери. Далі друк на 3D-принтерах. Поки, говорить В’ячеслав, їх чотири, в планах придбання ще двох. На принтерах виготовляє декоративні речі: вази, ляльок. Для потреб армії — деталі для літаків та безпілотників. Робіт вже кілька тисяч.

В’ячеслав родом з Миколаївщини. 15 років тому переїхав до Києва, пізніше перебрався в Бровари. Говорить, що ідея друкувати деталі виникла спонтанно, а свій перший 3D-принтер зібрав самостійно.

“Почалося все з маленького хобі. Я зібрав свій перший 3D-принтер. До цього я бачив, як він друкує в магазині. Я не хотів його купувати, хоча й була така можливість. Хотів краще розуміти, як він працює. Подивився в інтернеті, подивився на YouTube, і зібрав його з того, що в мене було на балконі”, — розповів В’ячеслав.

З початком повномасштабної війни В’ячеслав переорієнтував свою діяльність та почав допомагати військовим. Разом з ним працює ще троє волонтерів.

“Якщо ми беремо 3D-друк, то це в середньому 100, 200, інколи 300 деталей на місяць. Дивлячись, який місяць і які деталі. Деталі, які відливаємо, в середньому тисяча-півтори тисячі деталей”, — говорить В’ячеслав.

Для потреб армії виготовляють ручки для валіз, де зберігають безпілотники — до 200 на день, задіюючи не лише принтери, але й термопласт-шприц-прес.

Хвостовики використовують для стабілізації польоту снаряда, випущеного з дрона. Таких за добу можуть зробити до 30.

“Коли є там вільний час просто або машини не зайняті — ми їх друкуємо наперед, а потім коли надходить замовлення, то одразу відправляємо на передову хлопцям. Такі штуки ми відправляли і в Харків під час Харківської операції, і на Херсонщині хлопці їх використовували. Але найбільше відправили на Бахмутський напрямок”, — розповів В’ячеслав.

Друкує запчастини зі спеціальної гранули, попередньо її розігрівши.

Аби безоплатно допомагати військовим, волонтери виготовляють також вироби і для цивільних за плату. Коли в Україні відбувалися регулярні відключення електроенергії, чоловік працював вночі.

“Потім ми придбали генератор. І все одно тут доводилося ночувати, тому що, коли вимикали електроенергію, в мене було лише 5-10 хвилин поки принтери працювали від безперебійників”, — пояснив В’ячеслав.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button