Пригоди

В Миколаївському районі чоловік намагався підірвати гранатою свою співмешканку

Пригода сталася 8 січня 2023 року в смт. Воскресенське

Цей материал також доступний

Жовневий районний суд Миколаївської області задовольнив клопотання про продовження запобіжного заходу уродженцю с. Манне Вознесенського району Миколаївської області, який підозрюється у вчиненні замаху на вбивство. Про це йдеться в ухвалі суду, яка оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що 8 січня 2023 року приблизно о 16:00 обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, перебуваючи за місцем свого проживання сумісно с постраждалою – в смт. Воскресенське Миколаївського району, діючи з підстав особистих неприязних відносин, прийняв рішення про умисне протиправне позбавлення життя постраждалої, для чого заніс на територію будинку наявну у нього гранату типу РГД-5 з підривачем типу «УЗРГМ 2».

Продовжуючи реалізацію вказаного умислу, перебуваючи у будинку, витягнув запобіжну чеку гранати, привівши її в бойовий стан, після чого кинув на підлогу перед постраждалою вказану гранату, яка вибухнула, внаслідок чого жінка отримала тяжкі тілесні ушкодження.

При цьому обвинувачений, виконавши всі дії, передбачені злочинним умислом, не зміг довести вчинення кримінального правопорушення до кінця з причин, що не залежали від його волі, так як постраждалій була надана медична допомога.

Крім того, обвинувачений за невстановлених обставин незаконно придбав боєприпаси, а саме: гранату типу РГД5, з підривачем типу УЗРГМ-2, корпус гранати типу Ф-1 та патрони калібру 5,45 мм в кількості 30 шт., які почав зберігати за місцем свого мешкання.

Крім того, наприкінці лютого 2022 року він виготовив холодну зброю ударно-дробильної дії дубинку, яку в подальшому почав носити при собі без передбаченого законом дозволу, до вилучення її під час проведення обшуку 8.01.2023 року.

Посилаючись на обґрунтованість підозри та наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 3 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме: можливість переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків та потерпілу у цьому кримінальному провадженні, просила продовжити дію запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 діб.

В обґрунтуванні клопотання зазначено, що чоловік підозрюється у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, санкція якого передбачає покарання виключно у виді позбавлення волі на строк до 15 років, не працює, не має офіційного джерела доходу, зловживає алкогольними напоями, не має міцних соціальних зв’язків, отже має можливість переховуватись від органів слідства та суду; кримінальне правопорушення вчинене за місцем проживання підозрюваного, він знає потерпілу та свідків, отже може впливати на останніх. Застосування інших, більш м’яких запобіжних заходів є недоцільним.

Захисник проти клопотання заперечував. Вважав за можливе застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у виді домашнього арешту. Зазначав про недоведеність ризиків.

Підозрюваний погодився з позицією свого захисника. Зазначив, що анкетні дані та життєві обставини у нього не змінились за час перебування під вартою. Квартира в с. Мартинівське Вознесенського району Миколаївської області, де він просить застосувати домашній арешт, належить батькам дружини його брата, які згодні надати йому можливість проживати у їхній квартирі. При цьому номер будинку та квартири згадати не міг. Пояснив, що на судові засідання його може привозити кум батькам дружини його брата.

В той же час зазначається, що ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду від 17 січня 2023 року підозрюваному обраний запобіжний захід у виді тримання під вартою в межах досудового розслідування, по 11 березня 2023 року. Завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється за можливе, оскільки не отримані висновки експертів за призначеними експертизами.

3 березня 2023 року постановою виконувача обов`язків керівника Миколаївської окружної прокуратури строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні продовжений до трьох місяців, а саме до 08.04.2003 року.

Під час розгляду клопотання встановлено, що підозрюваний офіційно не працює, не має офіційного джерела доходу, у зареєстрованому шлюбі не перебуває, проживає не за місцем реєстрації.

Таким чином, слідча суддя дійшла висновку про відсутність у обвинуваченого міцних соціальних зв`язків, отже, існує ризик того, що усвідомлюючи тяжкість можливого покарання у разі встановлення вини підозрюваний, перебуваючи на волі, може переховуватися від досудового розслідування та суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що злочини, у вчиненні яких підозрюється чоловік, вчинені за його фактичним місцем проживання, в смт. Воскресенське; потерпілою є його співмешканка, яка також проживає за цією ж адресою та свідки є мешканцями смт. Воскресенське. Крім того, відповідно до змісту протоколу допиту потерпілої, вона проживає разом з двома дітьми: сином, 1991 року народження, який має ІІІ групу інвалідності, та неповнолітнім сином 2010 року народження. Відповідно до матеріалів клопотання, неповнолітній є свідком у даному провадженні. Отже, існує ризик того, що підозрюваний може впливати на потерпілу та свідків.

Таким чином, суд вирішив продовжити підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 30 днів, в межах строку досудового розслідування, з 7 березня 2023 року по 5 квітня 2023 року включно, з утриманням його в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор».

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button