Суспільство

"Хухі" для маскування: миколаївські волонтерки плетуть костюми для військових за унікальною технологією

З польських рибальських сіток та аграрного спанбонду. ВІДЕО

Цей материал також доступний

З польських рибальських сіток та аграрного спанбонду миколаївські волонтерки створюють маскувальні костюми для снайперів та розвідників за унікальною технологією “хухі”, про що кореспондентам “Суспільного” розповіла волонтерка Рената.

У волонтерському центрі плетуть “хухі” — так тут називають маскувальні елементи типу “кікімора”. За словами Ренати, яка привезла цю технологію із заходу України, вони відрізняються від тих, які роблять зазвичай.

Виготовлення маскувального костюма займає в середньому три – чотири дні. Обсяги роботи залежать від кількості залучених людей.

“Воно відрізняється, перш за все, легкістю. Воно важитиме не більше 1,5 – 2 кілограмів. Тобто це легке. І внаслідок того, що тут використовується спанбонд, він не промокає. Якщо на людину потрапляє вода, то одяг стає важким. Ця не буде важкою”, — розповіла Рената.

Для зручнішої та швидшої роботи жінки спорядили спеціальний мольберт. На нього натягується сітка та починається процес нав’язування спанбондових стрічок та смужок звичайної мотузки. І те і те слугує маскувальними елементами.

“Просто беремо гачком, бо є сітка більша, то можна пальцями, а ця дрібна, то беремо гачком дуже легко. Протягуємо той через той і зав’язуємо. Легко, приємно, бо робимо це заради головного — щоб наші хлопці лишилися живими й здоровими”, — говорить волонтерка Надія.

Потім виробу надають форму костюма.

“Робиться квадрат, робляться вирізи під рукави. З того, що залишилось під рукави робиться капюшон і в’яжуться дві частини, котрі потім сплітаються”, — пояснила Рената.

Матеріал з якого нарізають П-подібні стрічки для зручнішого плетіння — спанбонд, зазвичай використовується як агроволокно або у галузі виготовлення меблів. Він дорогий та й знайти його не легко, говорить Рената. Проте маскувальні костюми все ж їдуть на фронт.

Рибальські сітки, які зараз в роботі, прислали знайомі Ренати з Польщі. Спанбондом допомогли волонтери з Одеси, частину закуповували за власні гроші, частину знайшли миколаївські волонтери.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button