Пригоди

В Миколаївській області зросла кількість хворих на туберкульоз

Найбільше занепокоєння викликає поширення хвороби серед дітей

Цей материал також доступний

У Миколаївському регіональному фтизіопульмонологічному медичному центрі фіксують зріст захворюваності жителів області на туберкульоз. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з січня 2023 року зафіксовано майже на 40 хворих більше, серед них є і діти. Про це кореспондентам “Суспільного” розповіла директорка КНП “Миколаївський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр” Ольга Пархоменко.

Станом на 23 березня у Миколаївському регіональному фтизіопульмонологічному медичному центрі на стаціонарному лікуванні перебувають 109 пацієнтів. За словами Ольги Пархоменко, 90 відсотків з них мають важкий перебіг хвороби. Троє людей лікуються у відділенні інтенсивної терапії.

Кашель понад два тижні, слабкість та втрата ваги з невизначених причин, підвищення температури тіла — це основні симптоми туберкульозу, які є приводом звернутися до сімейного лікаря або будь-якого центру первинної медико-санітарної допомоги.

“Протягом останніх шести місяців у нас спостерігається тенденція з погіршення ситуації із захворюваністю на туберкульоз. Збільшується кількість випадків туберкульозу. Так, порівняно з минулим роком, за січень-лютий 2023 року в нас захворіло майже на 40 осіб більше ніж торік”, — розповіла медична директорка центру Світлана Стригуль.

Найбільше занепокоєння, говорить Світлана Стригуль, викликає поширення хвороби серед дітей.

“У нас за три місяці цього року захворіло вісім дітей. Минулого року це було дві дитини”, — сказала медик.

У лікуванні туберкульозу медичний центр використовує європейські препарати. За словами Світлани Стригуль, процедура та строк лікування змінились: раніше воно тривало близько двох років, а зараз 6-8 місяців.

“Всього на сьогодні в нас перебуває близько 450 хворих на туберкульоз. Вони отримують лікування переважно в амбулаторних умовах, у сімейних лікарів. І вік таких пацієнтів від 30 до 40 років. Тобто працездатне населення, яке переважно хворіє”, — розповіла Світлана Стригуль.

Медична працівниця Олена перехворіла на туберкульоз та перенесла операцію. Після цього народила здорову дитину та продовжує працювати у медичному закладі.

“Взагалі в мене не було ні температури, ні кашлю, ні втрати ваги. Взагалі я нічого не відчувала. Мені просто потрібно було зробити військовий квиток. Мені залишався місяць до флюорограми, я просто пішла її переробила і ось так виявили. Спочатку було дуже страшно. Незалежно від того, що я медпрацівниця, я думала, що цим хворіють тільки люди з поганим рівнем життя”, — сказала жінка.

Первинним обстеженням на туберкульоз є дослідження мокротиння на мікробактерії туберкульозу. Цей аналіз можна здати в будь-якому центрі первинної медико-санітарної допомоги, говорить Світлана Стригуль. Потім цей біологічний матеріал доставляють до опорної лікарні, після чого досліджують у фтизіопульмонологічному центрі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button