Тема дня

Енергоінфраструктуру "Миколаївобленерго" модернізують відповідно до стандартів Євросоюзу

Допомагати буде Литва, яка є країною-партнером

Цей материал також доступний

Миколаївську область обрано для втілення у життя пілотного проекту в рамках співпраці Міністерства енергетики та Міжнародного енергетичного кластеру, про що повідомляє прес-служба «Миколаївобленерго».

«Згідно з Меморандумом про співробітництво в оперативному плануванні та відновленні пошкоджених об’єктів енергетичної системи України, планується перехід на більш сучасне, енергоефективне обладнання класу напруги 20/0,4 кВ. Учасники Міжнародного енергетичного кластеру разом зі своїми науковими партнерами вже приступили до проектних робіт, тим часом українську сторону запросили до Литви, що активно підтримує нашу країну з перших днів повномасштабної війни, аби обговорити подальшу реалізацію проєкту, спільні дії, залучення інвестицій тощо», – йдеться у повідомленні.

Делегація підприємства змогла ознайомитися як з науковими розробками, так і з практичним використанням сучасного обладнання в енергосистемі Литви, яка є країною-партнером в реалізації даного проекту.

«У Каунаському технологічному університеті сьогодні активно переймаються проблемами, з якими зіткнувся енергетичний сектор України та разом із науковими керівниками шукають шляхи допомоги енергетикам, зокрема, це стосується питань навчання на існуючих релейних терміналах змодельованого обладнання розподільних підстанцій різного класу напруги. Побачивши стан електромереж Миколаївщини, литовські науковці з Вільнюського технічного університету ім. Гедимінаса перейнялися питаннями виготовлення надміцних захисних бетонних виробів; оцінювання типових пошкоджень бетонних виробів із можливістю їхнього подальшого відновлення та експлуатації; улаштуванням трапів для доїзду бригад по бездоріжжю та полегшених конструкцій з можливістю підйому на опори в місцях, куди спецтехніка заїхати не може», – йдеться у повідомленні.

Також гостям з України продемонстрували роботу місцевого об’єднаного диспетчерського пункту. Його не так давно модернізували, тож на озброєнні тамтешніх енергетиків лише сучасне енергоефективне обладнання та новітні технології, що дозволяють підвищити якість послуги та вдосконалити роботу енергосистеми, зробивши її більш надійною та автоматизованою.

Співпраця в рамках укладеного Меморандуму сприятиме тому, щоби і українська енергосистема поступово переходила на роботу за стандартами Євросоюзу. Литва, зі свого боку, готова усіляко підтримувати нашу країну та ділитися всім – від досвіду та знань до обладнання та технологій – запевнила заступниця Міністра енергетики Литви Інга Жилене під час зустрічі з делегацією в Міністерстві енергетики Литви.

«Ознайомлення з реальними наслідками російського вторгнення до України залишило «незабутнє» (в самому негативному сенсі слова) враження, лише укріпивши владу Литви в планах всебічної підтримки та допомоги Україні. Заступниця Міністра енергетики наголосила на важливості реалізації пілотного проекту з відновлення електромереж Миколаївщини, що має стати першим відчутним результатом співпраці Міністерства енергетики України з Міжнародним енергетичним кластером та, відповідно, послужити зразком для відновлення енергетичної сфери в масштабах всієї України», – йдеться у повідомленні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button