Суспільство

Чинний тариф на тепло для миколаївців в 1,42 рази нижчий за обґрунтований, - облтеплоенерго

Він не змінюється вже впродовж двох опалювальних сезонів

Цей материал також доступний

Тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення в опалювальному сезоні 2022-2023 років залишився на рівні минулорічного, адже законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» від 29.07.2022 накладено мораторій на підвищення, у тому числі, тарифу на тепло в період воєнного стану в країні.

Для споживачів ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення наразі становить 1999,08 грн/Гкал (з ПДВ). Він не змінюється вже впродовж двох опалювальних сезонів, при цьому всі витрати на виробництво тепла лише зростають, повідомила прес-служба підприємства.

Левову частку  структури цього чинного тарифу становлять саме витрати на паливо (газ) – 45,6%, витрати на електричну енергію – 3,58%, витрати на воду та вододвідення – 0,18%, матеріали, запасні  частини та інші матеріальні ресурси близько 0,54%, на оплату праці потрібно майже 10%, а податки на заробітну плату сягають 5,15%. Крім того, амортизаційні відрахування становлять 1,28%, на погашення кредитів міжнародних організацій необхідно 1,96% від суми, а покупне тепло займає 0,68%, інші витрати (податки, зв’язок, повірка лічильників, техогляд автотранспорту, тощо) займають 12,44%, а виробничі інвестиції – 1,95%, і ПДВ 16,67%.

Проте, якщо для населення тарифи на комунальні послуги залишилися незмінними, то для ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» вони неабияк зросли. До прикладу, ціна газу для виробництва теплової енергії для потреб населення за 1000 кубометрів, з урахуванням тарифу на послуги транспортування, станом на 1 березня для підприємства складає 7583,89 грн з ПДВ, а закладена в чинному тарифі  становить 6599,53 грн з ПДВ. Така сама ситуація і з ціною за розподіл газу, в економічно обґрунтованому тарифі вона має становити – 2 388 грн за 1 кубометр з ПДВ, а в чинному наразі  – 1 464 грн за 1 кубометр з ПДВ. Щодо електроенергії, то ціна на її постачання та розподіл станом на березень поточного року сягнула 588, 8172 коп. за 1 кВт-год з ПДВ. При цьому в чинному тарифі закладена ціна 317,328 коп. за 1 кВт-год з ПДВ, а в економічно обґрунтованому – 531, 546 за 1 кВт-год з ПДВ.

Наразі економічно обґрунтований тариф за послугу з постачання теплової енергії для населення складає 2844,40 грн/Гкал (з ПДВ). В його структурі витрати на паливо складають 39, 94%, на електричну енергію – 4,63%, на воду та водовідведення – 0,14%.  Матеріали, запасні  частини та інші матеріальні ресурси складають 0,93%. Витрати на оплату праці складають 9,89%, податки на заробітну плату – 5,10%, амортизаційні відрахування складають 1,15%. На погашення кредитів міжнародних організацій заплановано 5,01%, на покупне тепло – 1,13%. Інші витрати (податки, зв’язок, повірка лічильників, техогляд автотранспорту, тощо) складають 10,79%, а виробничі інвестиції – 4,62 % та ПДВ 16,67%.

Варто зауважити, що ані цього опалювального сезону, ані минулого  економічно обґрунтований тариф не застосувався для населення. Так підприємство разом з органами державної та місцевої влади стримує зростання тарифу на тепло для споживачів, аби не збільшувати навантаження на кишені миколаївців.

«Ми надзвичайно вдячні нашим споживачам за посильні розрахунки перед підприємством. Кожна ваша оплата – це внесок у функціонування ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та надання підприємством якісних послуг. Цьогоріч наша робота була неабияк помітною, адже належна підготовка об’єктів та мереж до сезону дозволила у воєнний час фактично безаварійно забезпечити теплом споживачів, не дивлячись на відключення світла та ряд інших не менш складних обставин. Однак, ситуація з тарифами для роботи підприємства є досить напруженою. Ми очікуємо на відшкодування різниці в тарифах з державного бюджету, та водночас кожна оплата від миколаївців є необхідною», – зауважує директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. А зарплаты "чинні" такие , как положено получать нормальному рабочему в Николаеве ??????? Ничего начальник без надбавок будет , переживут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button