Пригоди

В Очакові затримали радника мера - він допомогав російським окупантам розробляти плани захоплення міста

Зрадником виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій ЗСУ

Цей материал також доступний

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури затримано та повідомлено про підозру раднику Очаківського міського голови за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану, про що повідомила прес-служба обласної прокуратури.

За даними слідства, 55-річний мешканець міста Очакова добровільно погодився надавати представникам держави-агресора допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

«Під псевдонімом «Майстер» підозрюваний на постійній основі отримував завдання від представників головного розвідувального управління рф. Одним із завдань було звітування про наслідки ракетно-артилерійських обстрілів збройними силами рф по території Очаківської міської територіальної громади, про що у період серпня-грудня минулого року він справно повідомляв. У січні ж поточного року підозрюваний отримав нове завдання щодо вербування Очаківського міського голови, а саме забезпечення його лояльного відношення та підтримки дій рф, аж до «здачі міста», – йдеться у повідомленні.

Першим етапом злочинного плану повинна була відбутись вербувальна бесіда, саме за посередництва підозрюваного, шляхом телефонного дзвінка, який зрадник мав забезпечити та підготувати до цього мера міста. Наприкінці січня зловмисник, перебуваючи у приміщенні Очаківської міської ради, повідомив міському голові про те, що з ним мають намір поспілкуватись представники рф. Та того ж дня у месенджері «Telegram» відзвітував своєму куратору щодо проміжних результатів вербування мера.

Мер Очакова, у свою чергу, повідомив СБУ в області про протиправні дії свого помічника. Усі подальші дії проводились у рамках негласних слідчих (розшукових) дій та контррозвідувальних заходів з метою викриття дійсних намірів та встановлення причетних до цього представників спецслужб рф.

Підозрюваного затримано у порядку ст.208 КПК України та судом обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У разі доведення вини йому загрожує позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Як зазначили в прес-центрі СБУ, за даними слідства, російська воєнна розвідка відпрацювала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади, а за це меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення південного регіону.

Встановлено, що агентом гру виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій Збройних сил України. Згодом він влаштувався до Очаківської міської ради. Після повномасштабного вторгнення з посадовцем встановила зв’язок російська воєнна розвідка для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Встановлено, що він перебував на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником гру – Колєсніковим Сергієм Олександровичем, 31.07.1971 р.н., уродженцем України.

Саме за його вказівкою посадовець приховано збирав інформацію про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні у захисті прибережних районів. Для цього намагався використовувати свої зв’язки серед колишніх військових та діючих чиновників.

Також він займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих на користь країни-агресора.

Для комунікації з російським «куратором» використовував анонімні месенджери.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили «таємний» телефон, який він використовував для конспірованого листування з окупантами. Крім цього, вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

 

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button