ПригодиТема дня

Працівниця фірми в Корабельному районі крала гроші за земельні паї

Це тривало рік і вісім місяців

Цей материал також доступний

23 лютого 2023 року Корабельний районний суд міста Миколаєва завершив розгляд справи щодо Юлії Ч., яка привласнювала кошти, що виділялися її підприємством на виплату орендної плати орендодавцям земельних паїв. Про це йдеться у вироку суду, який опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, обвинувачена працювала з 2015 року фахівцем з пайових питань ТОВ «Голдкор» (вул. Олега Ольжича, 111). З січня 2017 року по кінець серпня 2018 року жінка регулярно отримувала кошти від керівництва підприємства, які мала направляти орендодавцям земельних паїв, проте привласнювала їх. З метою укриття факту заволодіння грошовими коштами вона вносила недостовірну інформацію до видаткових касових ордерів щодо про отримання орендодавцями плати за користування землею.

Всього суд розглядав 24 таких випадки. На підставі співставляння даних з отриманих звернень пайщиків, відомостей програми 1С з наявними договорами, укладеними з пайщиками, виявлені факти привласнення та розтрати грошових коштів ТОВ «Голдкор» під виглядом здійснення виплати орендної плати за 2015-2018 роки орендодавцям, які фактично не було виплачено, на суму 186115 грн.

На момент виплати були померлими три особи, а їм «виплатили» 25,5 тисяч гривень. Також було зафіксовано п’ять випадків, коли договори оренди землі не укладалися, а в базу 1С вносилися неіснуючі договори.

В ході судового розгляду даного кримінального провадження стороною обвинувачення було доведено про заволодіння обвинуваченою належними ТОВ «Голдкор» грошовими коштами в сумі 143632 грн.

У вироку йдеться про те, що після скарг орендодавців на підприємстві провели інвентаризацію виплат за 2018 рік, за результатом чого було встановлено про безпідставність складання видаткових накладних на суму більш як 97 тисяч гривень. Під час інвентаризації також було встановлено оформлення документів з виплати орендної плати особам, які на час таких виплат померли.

В ході судового розгляду справи обвинувачена своєї вини не визнала та пояснила, що працювала в спеціалістом з пайових питань. В її обов’язки входило ведення роботи з укладання та переукладання договорів оренди, ведення списку орендарів, що нею здійснювалося в програмі Excel, підготовка списку орендарів для проведення виплати орендної плати та розміру цих виплат, внесення даних до програми 1С до розділу, що стосувався оформлених договорів оренди. При цьому до вказаної програми відомості про договори вносила лише після укладення останніх.

Укладення договорів, за її словами, було можливе лише після виготовлення їх власниками документів, що надавали можливість ідентифікувати земельну ділянку, зокрема її кадастровий номер, межі, тощо. Через відсутність повного пакету документів, що були необхідні для реєстрації договору в державному земельному кадастрі, деякі з цих договорів були внесені до програми до вказаної реєстрації. Стосовно посадової інструкції, яка надана стороною обвинувачення, то остання до її відома не доводилась, та таку вона не підписувала.

Після звернення товариства до правоохоронних органів, працівниками поліції було представлено видаткові накладні з приводу оформлення видачі орендної плати, в яких від її імені як касира проставлено підпис, але даний підпис їй не належить, таких документів вона не підписувала, видачу грошових коштів не здійснювала.

В підсумку, суд першої інстанції визнав Юлію Чмельову винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 та ч.3 ст.191, а також ч.1 та ч.3 ст.358 КК України та остаточно призначив жінці покарання у виді 3 років обмеження волі з позбавленням на два роки права обіймати посади, пов’язані із доступом до матеріальних цінностей.

В той же час суд звільнив жінку від призначеного основного покарання та призначив іспитовий строк в 1 рік, поклавши на неї обов`язки повідомляти орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи, періодично з`являтись для реєстрації в орган з питань пробації.

Також суд стягнув з осудженої на користь ТОВ «Голдкор» 70707 грн матеріальної шкоди та  30600 грн відшкодування витрат на правову допомогу. Крім цього, з жінки на корить держави стягнено 14992 грн на процесуальні витрати з експертних досліджень.

Стосовно висунутого обвинувачення за ч.1 ст.358 КК України («Підробка документів»), то з огляду на положення п.2 ч.1 ст. 49 КК України, строк притягнення обвинуваченої до кримінальної відповідальності за даною статтею минув.

Протягом 30 днів з дня проголошення цього вироку суду, на нього може бути подана апеляція до Миколаївського апеляційного суду.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button