ЕкономікаПолітикаТема дня

Включивши в неї порти Миколаєва: Україна закликає ООН і Туреччину продовжити зернову угоду

Україна буде домагатись продовження угоди принаймні на один рік

Цей материал також доступний

Україна направила в ООН і Туреччину звернення про початок переговорів щодо продовження угоди про експорт зерна, як повідомило джерело Reuters в українському уряді, – пише західне видання 28 лютого 2023 року.

Так, минулого тижня Юрій Васьков, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, заявив для Reuters, що Київ проситиме всі сторони розпочати переговори про продовження угоди, що включатиме порти Миколаєва, домагаючись продовження принаймні на один рік.

Чорноморська зернова ініціатива за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року дозволила експортувати зерно з трьох українських портів (з Одеси, Чорноморська та Южного). Угода була продовжена в листопаді (за два дні до закінчення строку угоди) і поки не погоджено подовження, діє до 18 березня 2023 року.

Експорт зерна з України, великого світового виробника та експортера зерна, скоротився майже на 27% (до 31,8 млн тонн) у сезоні 2022/23 станом на 27 лютого через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені російським вторгненням.

Відповідно до угоди, Україна експортує близько 3 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції на місяць, але Васьков сказав, що Україна зможе експортувати 6 мільйонів тонн на місяць з портів Одеської області та збільшити його до 8 мільйонів тонн, якщо приєднається Миколаїв.

“Незважаючи на зниження врожаю зерна у 2022 році приблизно до 54 мільйонів тонн з рекордних 86 мільйонів у 2021 році, щонайменше 30 мільйонів тонн зерна все ще знаходяться в силосах і можуть бути експортовані, за даними міністерства сільського господарства”, – йдеться в повідомленні.

Лондонський страховий ринок уже вніс Чорне море до зони високого ризику, а додаткові страхові премії від військових ризиків у розмірі десятків тисяч доларів на день тепер є звичайними витратами, поряд із паливом і фрахтом.

Зерновий коридор покладався на кораблі, що належать іноземним державам, і західні страхові компанії, щоб забезпечити покриття.

Джерела в страховій галузі повідомили, що долучення Миколаєва до ініціативи допоможе пришвидшити відхід понад 60 суден, які застрягли в багатьох українських портах. Тільки в Миколаєві, за оцінками судноплавства, застрягло близько 26 суден.

“Це може значно збільшити кількість кораблів, які можуть вийти”, – сказало одне джерело в галузі.

Страховики стикаються з претензіями щонайменше на півмільярда доларів за комерційні судна, які все ще застрягли в Україні через рік після початку війни з Росією, – повідомили джерела західного видання.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button