Пригоди

На Кінбурні російські окупанти викрали надгробок отамана Сидора Білого і везуть його до РФ

Сидора Білого поховали козаки 1788 року

Цей материал також доступний

На Кінбурнській косі в Миколаївській області російські окупанти викопали надгробну плиту першого отамана Чорноморського козацького війська, керівника дворянства Херсонського повіту 1785-1787 років Сидора Білого.

За інформацією одного з російських сайтів, “врятовану” (а насправді – викрадену) надгробну плиту командувача Чорноморської козацької флотилії Сидора Бєлого везуть у Краснодарський край РФ.

Сидора Білого поховали козаки 1788 року за старим запорізьким звичаєм – під гарматну пальбу – в Олександрівській церкві Кінбурнської фортеці. Однак разом із фортецею та Олександрівською церквою його могила була зруйнована під час Кримської війни. Тому пізніше на Кінбурні встановили символічний пам’ятник кошовому отаману.

 

“Окупант продовжує привласнювати нашу історію та історичну спадщину України. Для держави це чергова культурна втрата, це наслідок того, що за всі ці роки ніхто й пальцем не поворухнув у бік створення українського пантеону, ніхто пальцем не поворухнув, щоб віднайти його, не залишивши нам матеріальної спадщини, як і у випадку з відірваними від Батьківщини Гетьманами та отаманами. Ненавиджу”, – написав у соцмережі з цього приводу активіст і патріот (нині – воїн-захисник України) Ілля Зелінський.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button