СуспільствоТема дня

Більшість миколаївців вважають, що волонтерам за їхні старання потрібно платити

Волонтерство - добровільна діяльність без розрахунку на грошову винагороду

Цей материал також доступний

Багато жителів Миколаєва вважають, що волонтерам необхідно оплачувати їхню суспільно важливу працю. Про це свідчать дані онлайн-опитування, проведеного 8 – 9 лютого 2023 року на Telegram-каналі “Корабелов.инфо Николаев“.

На запитання “Чи потрібно платити волонтерам за роботу?” відповіли понад 1430 жителів. З них 68% (майже 1000 осіб) вважають, що волонтери мають отримувати гроші за свої старання.

ДОВІДКА: Волонтерство – широке коло діяльності (включно з традиційними формами взаємодопомоги, збору коштів, надання послуг та іншими формами громадянської участі), яка здійснюється добровільно на благо громадськості без розрахунку на грошову винагороду.

Лише 18% опитаних (менше ніж 300 осіб) вважають, що волонтерам платити не потрібно. А 14% респондентів не знали, що відповісти.

опитування щодо волонтерів

Як з’ясувалося, лише деякі миколаївці розуміють суть самого визначення волонтерства. Інші, навпаки, вважають, що волонтерам потрібно видавати зарплату.

Волонтер – той, хто щось робить безоплатно і добровільно. Щойно волонтеру починають платити, він не може бути волонтером. Він стає, наприклад, працівником фонду, в якому він отримує зарплату”, – зазначив у коментарях під опитуванням Сергій.

“Хто знає волонтерів, той знає, що не треба”, – написав Олександр.

Закон України “Про волонтерську діяльність” визначає її як добровільну неприбуткову соціально спрямовану діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги (безоплатних робіт і послуг). Згідно з цим законом, волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності та ґрунтується на принципах законності, рівності, добровільності, безоплатності та неприбутковості”, – нагадав усім Ігор.

Волонтерю з початку війни, і чесно кажучи, грошей би ні за що не взяв би, краще перекидайте на допомогу хлопцям”, – написав Олександр Ш.

Волонтерів поважати і цінувати треба. Не знаю, як щодо зарплати, але у них сім’ї теж їсти хочуть, ремонт транспорту та інші витрати. Їх якось покривати треба, вони ж не мільйонери”, – зауважив інший Олександр.

“Мінімалка по-любому необхідна. Волонтери бувають різні, і не всі з них мають достатньо коштів для життя”, – вважає один із миколаївців.

“Чим тоді такий “волонтер” відрізнятиметься від звичайного працівника, якому платять мінімалку?”, – резонно запитує Сергій.

І з точки зору здорового глузду, і з точки зору законодавства: волонтер – це людина, яка не отримує зарплату.

По суті: Людина може збирати гроші з пожертвувань і купувати потрібні речі для військових. Поки вона це робить, не нараховуючи собі з.п., – вона волонтер, як власне і всі, хто їй переказує гроші. Але щойно він нарахував собі зарплату – він став працівником благодійного фонду, з усіма наслідками, що звідси випливають, у вигляді звітів і податків. Забігаючи наперед, скажу: благодійні фонди також потрібні, тому що буває такий обсяг допомоги, коли одна людина вже не справляється, і доводиться наймати людей.

А ви своєю софістикою намагаєтеся розмити реальні подвиги людей-волонтерів, які безкорисливо жертвували свої матеріальні ресурси, гроші і свій час”, – пояснив Сергій коментаторам, які сперечалися з ним.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button