ПригодиТема дня

Миколаївець знову "повів" в одеських митників понад півмільйона доларів

Гроші намагалися вивезти навесні 2022 року

Цей материал також доступний

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування відносно старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідування в Миколаєві, який повернув порушникам загалом майже 1,3 мільйона доларів, вилучених під час спроби незаконно виїхати гроші з України, про що повідомили в НАБУ.

Слідство встановило, що в березні 2022 року в одному з пунктів пропуску в Одеській області співробітники Одеської митниці та Держприкордонслужби виявили у громадянина 716 тисяч доларів, які той намагався незаконно перевезти до Євросоюзу, приховуючи цей факт від митників.

Під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився у процес і без жодних законних підстав вилучив 716 тисяч доларів. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, що були предметом справи про адмінправопорушення та перебували в розпорядженні митних органів (нагадаємо, ми писали: Слідчий із Миколаєва “вкрав” в одеських митників $716 тисяч).

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, передбаченому ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, і наклав штраф у майже 21 мільйон гривень із конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тисяч доларів США. Згодом це рішення підтвердила й апеляція.

Однак виконати судове рішення про звернення в дохід держави 716 тисяч доларів США стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

У квітні 2022 року за аналогічних обставин підозрюваний слідчий ДБР безпідставно вилучив 541 тисячу доларів, які згодом були незаконно повернуті громадянину.

Наприкінці вересня 2022 року суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил і наклав штраф у майже 16 мільйонів із конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тисяч доларів США, рішення суду набрало законної сили. Однак виконати судове рішення, як і попереднє, теж виявилося неможливим.

На початку лютого посадовцю повідомлено про нову підозру за частиною 2 статті 343, частиною 2 статті 364 КК України. 3 лютого 2023 року стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення.

Розслідування цих фактів детективи Національного бюро почали за власними напрацюваннями.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button