Економіка

Українська економіка адаптувалася до війни і готова до нових викликів, - Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки року, відзначив адаптованість нашої економіки до умов воєнного часу та її готовність до нових викликів у 2023 році.

Про це він написав у своєму Facebook.

Загалом прем’єр зазначив, що у 2022 році уряду вдалося зберегти керованість економічними та фінансовими процесами. Він додав, що 2/3 усіх бюджетних коштів – внутрішній ресурс держави.

Глава уряду також відзначив і допомогу наших партнерів, яка забезпечила фінансову підтримку України в розмірі 31,2 мільярда доларів, з яких 45% – гранти.

ЄС, Велика Британія, Канада та Австралія скасували для українських експортерів ввізні мита.

За словами прем’єра, було скасовано практично всі перевірки бізнесу, переведено на декларативний принцип більшість дозволів і ліцензій, встановлено ставку єдиного податку на рівні 2%. А понад 700 підприємств змогли здійснити релокацію на безпечні території.

У рамках “зернової ініціативи” Україні вдалося експортувати 15 мільйонів тонн агропродукції, а через дунайські порти – ще 10 мільйонів тонн.

“Удосконалили чинні та запустили нові програми підтримки бізнесу: пільгові кредити “5-7-9%” (72 мільярди гривень), гранти еРобота (2,2 мільярда гривень), портфельні гарантії (47 мільярдів гривень)”, – зазначив Шмигаль.

За 2022 рік Україна, щоб подолати паливну кризу, у 10 разів наростила імпорт палива.

В енергетичному секторі Україні вдалося достроково приєдналися до європейського енергооб’єднання ENTSO-E, залучили 1,5 мільярда доларів для відновлення енергетичних об’єктів, які постраждали після масованих ракетних атак Росії.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button