Суспільство

"Це була остання спроба їхнього наступу на херсонському напрямку", - Бутусов

Журналіст детально розписав тактику росіян

Цей материал також доступний

Для утримання Херсонського плацдарму російське командування зосередило найкращі сили та намагалося перехопити стратегічну ініціативу та використати плацдарм для наступальних дій, щоб зупинити тиск українців з усіх боків.

Останню успішну спробу атакувати російські десантники було здійснено 15 серпня 2022 року в селі Благодатне (до 2016-го року – Комсомольську) Миколаївської області.

Розписав детально тактику росіян головний редакторЦензор. НІ» Юрій Бутусов.

Він повідомив, що цю таку здійснив штурмовий загін зі складу 108-го десантно-штурмового полку 7-ї десантно-штурмової дивізії під командуванням командира полку полковника Віталія Сукуєва (позивний Легіон). Його бойовий наказ знайшли та передали журналісту воїни 126-ї одеської бригади Терооборони, які захопили розгромлений командний пункт 108 полку біля села Киселівка.

Тимчасові показники захоплення територій

“Зараз після поразки в Херсоні російське командування завершує переформування повітряно-десантних військ і знову повертає десантників на фронт. Тому цікаво як спланував атаку ворог, бо саме завдяки чіткому плануванню та виконанню їм вдалося на якийсь час захопити село. Українські воїни вибили росіян звідти після тривалих боїв”, – пише Юрій Бутусов.

Він проаналізував знайдений бойовий наказ та розповів, що у складі 108 полку було створено штурмовий загін «Шторм» у складі такої бойової техніки:

  • 3 танки Т-72Б3 (зі складу танкового батальйону десантної дивізії);
  • 7 БМД-2;
  • до 34 120 мм самохідних гармат 2С9 Нона (два дивізіони);
  • 1 реактивної системи залпового вогню ТОС-1;
  • до 8 БМ-21 “Град” (зі складу 8-го артполку ЧФ);
  • 1 самохідного протитанкового комплексу “Хризантема”;
  • до 18 САУ Мста-С (штатна чисельність дивізіону 291 артбригади, виділена для контрбатарейної боротьби).

Тобто основним засобом прориву оборони росіяни визначили артилерію та зосередили на вузькій ділянці фронту близько 60 артилерійсько-ракетних систем зі значною кількістю снарядів. Чисельність штурмового загону: судячи з кількості БМД-2, штурмова група складалася із двох взводів десантників, швидше за все неповного складу, загальною чисельністю до 40 бійців. Для закріплення на захопленому рубежі застосовувався резерв у складі роти, тобто до 80 бійців. Для поразки наших позицій ворог здійснив із 5.00 до 16.50 8 послідовних артилерійських нальотів», – розповів Юрій Бутусов.

Сама атака була запланована на вечір на 16.00, щоб після закріплення на позиції ускладнити ведення вогню у відповідь і проведення негайної контратаки українців.

Характерно для боїв улітку, що коригування вогню такої потужної артилерії, наданої штурмовому загону, здійснював один-єдиний комерційний квадрокоптер, очевидно, типу Мавік, зазначає Юрій Бутусов. Причому квадрокоптер не коригував вогонь в режимі онлайн, а знімав результати вогневого нальоту, а потім сідав і дані поразки проглядалися командиру для планування подальшого обстрілу.

Зараз противник застосовує більшу кількість квадрокоптерів, і може коригувати в режимі реального часу.

«Штурмовий загін у відсутності завдання залишатися на позиціях. Він виконав завдання та передав захоплені позиції іншому підрозділу, очевидно, резервній роті, яка мала закріпитися вже у темний час. Щоб зберегти сили штурмового закону, росіяни одразу запланували його відведення у тил. Отже, в результаті 108 полку вдалося зі значними втратами захопити село, але далі просунутися 7-а десантно-штурмова дивізія не змогла. Захоплення Благодатного стало останньою успішною російською атакою, яка дуже дорого обійшлася росіянам, і надалі вони намагалися втриматись в обороні», – зазначив Юрій Бутусов.

Командир 108-го полку, який керував боєм, полковника Сукуєва було знищено в цьому ж районі 28 вересня, а незабаром російські десантники втекли з Херсона під ударами українських військ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button