Суспільство

Україна розгортає мережу мініелектростанцій: яке у них призначення

Одна електростанція загалом розрахована на 50 МВт

Цей материал також доступний

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що країною почали розгортати мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій.

Про це він повідомив в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” .

“Газотурбінні та газопоршневі мініелектростанції – це ще один шлях. У нас є такі станції українського виробництва. Більше того, вони вже встановлені, зараз відновлюють їхню роботу”, – сказав Шмигаль.

Він додав, що щойно виробляють нові, одразу ж їх встановлюють.

“Це дуже хороший кейс. Хоча виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони хороші тим, що дуже швидко піднімаються – до 3 хвилин”, – наголосив прем’єр.

Він пояснив, що атомний блок для порівняння розганяється три доби, а гаситься півтора місяці, для підняття теплового блоку з холодного стану потрібно від 8 до 12 годин, а з гарячого стану від 30 хвилин до 1,5 годин.

Шмигаль додав, що газотурбінні та газопоршневі електростанції мають невеликі блоки і не вимагають особливого людського втручання та обслуговування. Одна електростанція в середньому розрахована на 50 МВт, але якщо їх поставити 20 штук, вийде 1 тисяча МВт, а це, за його словами, потужність одного атомного блоку.

Прем’єр-міністр наголосив, що мініелектростанції можна буде використовувати у великих містах для постачання води та тепла. А також для енергетичної безпеки атомної генерації.

“Коли при блекауті розвалюється мережа, розбалансується і все вимикається, то щоб підняти атомний блок, потрібно 100-150 МВт для старту його роботи. На генераторах такої потужності не досягнеш”, – пояснив Шмигаль.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button