Пригоди

У Херсоні 13-річному хлопчику ампутували руку під ліхтариками - зараз дитина у Києві

У столичному Охматдиті медики лікують 13-річного Артура Воблікова із Херсона, який потрапив під обстріл та втратив руку. Сюди його евакуювали після того, як місцеві лікарі змогли стабілізувати стан дитини. Врятувати руку було неможливо, тож її довелося ампутувати і робити це довелося під ліхтариками, бо в лікарні не було ні світла, ні води, йдеться у ТСН .

Щоденні перев’язки та звикання до того, що все потрібно робити однією рукою. Так 13-річний Артур мешкає майже місяць. “Додому хочеться, треба чекати доки заживе там вона. Потім випишуть десь на два місяці чи місяць. Потім лише протезисти дивитимуться і робитимуть протез”, – розповідає хлопчик.

Він уже знає – часу на це потрібно чимало, хоча спочатку змиритися з тим, що сталося, йому було складно. “У нього перше питання було після операції: “Як я далі житиму?”. Кажу, що житимеш як і раніше. Зробимо протез і будеш і на машинах, і на велосипедах їздити. Головне, щоб ти тримався бійцем”, – розповідає. мати.

Щодня з Артуром займається психолог та хлопчику спілкуватися з ним, каже мама, подобається. “Зараз він уже набагато кращий, і з друзями почав спілкуватися, а то не хотів зовсім ні з ким спілкуватися. Йому телефонували, він не відповідав на дзвінки, а зараз спілкується, сміється”, — радіє жінка.

Вони пережили окупацію. Плакали від щастя, коли вперше за 9 місяців побачили на вулиці українських захисників. Здавалося, найгірше позаду, але російські окупанти навіть на відстані продовжили свій терор. “Все не в нас удома сталося, а у знайомих. артобстріл, що почався, і уламки йому пошкодили руку, знайомий не розгубився, наклав ремені, зупинив кровотечу і машиною, не чекаючи швидкої, вивіз до лікарні. Там його знеболили та відправили до дитячої обласної херсонської лікарні”, – згадує мама хлопчика.

У лікарні не було світла, ліфт не працював, його пішки піднімали до операційної на 6 поверсі, а там під ліхтариками ампутували руку. “Не могли руку врятувати, бо була сильно пошкоджена. Рвані рани були”, — каже дитина.

Коли стан Артура херсонським лікарям удалося стабілізувати, його вирішили евакуювати до Києва. Швидкі змінювалися почергово на кордоні кожної з областей. “Херсонська бригада вивозить, далі ми миколаївська забираємо, далі вивозимо, бригади забирають, і для подальшого лікування хлопця”, – розповідають фельшери, які допомагали евакуювати хлопчика.

Так Артур із сестрою та мамою дістався столичного Охматдиту. На руці хлопця до трьох десятків швів більшість лікарів збираються знімати. Інші, тільки коли переконаються на сто відсотків, що рана заліковуватиметься без наслідків. “Надалі, найімовірніше, йому потрібно буде проводити реконструктивну операцію, щоб ту куксу, яка залишилася від руки, підготувати для протезування”, – кажуть лікарі.

На це ще знадобиться кілька місяців, але лікарі вже шукають благодійників, які зможуть допомогти Артуру з протезуванням та подальшою реабілітацією. Після виписки з лікарні сім’я залишиться жити у родичів Київської області, повертатися додому поки що вирішили не поспішати.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button