Суспільство

У Миколаєві з'явився мурал «Жінка-берегиня»

Це четвертий малюнок циклу оберегових муралів для міста.

Цей материал також доступний

У Заводському районі міста Миколаєва митці закінчили роботу над муралом “Жінка-берегиня”.

Це четвертий малюнок циклу оберегових муралів для міста, розповіла кореспондентам «Суспільного» авторка циклу Олена Мартинова . За її словами, «Жінку-берегиню» вона почала малювати наприкінці листопада, а перший стінопис циклу оберегових муралів створив ще у серпні 2022 року.

«У міськраді ми спілкувалися. Там нас хотіли відправити в «архітектуру» (Департамент містобудування та архітектури, — прим.) і так далі. Але коли з’ясувалося, що ми малюватимемо щось хороше, то сказали: «О, ну тоді малюйте», — розповіла художниця.

Мета мурала, пояснила Олена Мартинова, оберігати місто. Виконаний в етностилі – у вигляді вишиванки. Для зображення настінного малюнка використовувалася лише фарба червоного кольору. Загалом розміри стінопису склали 2,3 метри завширшки та 1,8 метри заввишки.

{%ALT_TEXT%}
{%CAPTION%}

«Використовували гумову фарбу і з балонів теж… Багато хто працював із трафаретом. Було холодно та складно працювати руками, коли вони мерзнуть», – сказала Олена.

Оберегові мурали завжди сповнені символів, каже художниця, на цьому їх чотирнадцять.

«Чотири знаки по кутах – це символ «Бережа». Він символізує всесвітню енергію, якою все сповнено. Тобто там енергія Ці. Ще знак макуші, богині, знак плодючості. Є кілька рун, які теж відображають зв’язок із Всевишнім та захищають. Тут все про захист», – пояснила Олена Мартинова.

Як розповіла художниця, директор гаражного кооперативу, на стіні якого намалювали мурал, був не проти:

“Ми тільки за, якщо це щось патріотичне”.

Допомагав створювати «оберіг» миколаївський художник Дмитро Слєпуха .

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button