Суспільство

Миколаївець власноруч виробляє міношукачі для ЗСУ

Робити металошукачі він почав ще до війни, тоді це було його хобі

Цей материал також доступний

У Миколаєві місцевий мешканець та волонтер Максим власноруч виробляє міношукачі для захисників України. Прилади для саперів почав виготовляти у вересні, станом на 28 листопада вже виготовив десять штук, про що він розповів кореспондентам “Суспільного”.

Глибина пошуку металошукачем виготовленим Максимом залежить від розміру предмета під землею. Якщо великий “млин”, то дістає на метр, каже чоловік. Прилад працює автономно до 35 годин. Вага – 1,2 кілограми. Робота копітка і займає багато часу.

“Кожен компонент розмістити, запекти, оглянути через мікроскоп, обмити плату, прошити її, перевірити – це весь час. Закупівля компонентів, а зараз проблеми, знайти їх важко”, – розповів чоловік.

Робити металошукачі Максим почав ще до повномасштабного вторгнення, тоді це було його хобі. Разом із друзями займався пошуками старовини. А бувало, що знаходили боєприпаси часів минулих війн.

“Багато боєприпасів знаходили. А так ми намагалися не по “війні” ходити, а по античному. Тобто є римські монети, є царські монети тощо”, – розповів волонтер.

Максим розповідає, що спілкувався із військовими, які користуються його приладами, вони задоволені якістю. Сапер із позивним “Бобрик” та його підрозділ працюють на Херсонському напрямку, використовують міношукачі, виготовлені волонтером. Результати – боєприпаси різних калібрів та вибухонебезпечні “сувеніри” різного призначення. Залишають їх у абсолютно різних місцях, каже сапер.

“Найнесподіваніші місця – це “двохсоті”, це бліндажі. У посадках дуже багато заміновано. Якщо вони (російські військові, – прим.) мінують, то проходять дуже щільно – якщо є одна міна, значить, є їх 10-20 ще на тій самій ділянці”, – розповів сапер.

За сигналу металошукача сапер починає працювати обережніше, каже Бобрик. Під час роботи бувають форс-мажори.

“Ломаються, пошкоджуються, бо є розтяжки, міни, як ПФМ-1 або 1-С, вони дуже маленькі, а 1-С — із самоліквідатором. Я йтиму, як у мене це сталося, самоліквідатор спрацював у той момент, коли я був біля неї. І котушка моя зіпсувалася. Ну, слава Богу, я залишився живим і неушкодженим, бо там могла бути моя нога”, – розповів “Бобрик”.

сапер
{%CAPTION%}

Міношукач сапера полагодить Максим. Чоловік каже, що волонтери також зацікавлені у якнайшвидшому розмінуванні деокупованих територій.

“Швидше розмінувати території, щоб швидко поїхати до Херсона, Снігурівки та різних сіл, щоб ми могли гуманітарку возити туди. Щоб швидше все звільнити від нечисті”, – сказав Максим.

Міношукачі Максим планує робити поки що на це є запит від військових.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button