ПригодиТема дня

У Миколаєві син і мати знімали "змови" для окупантів із закликом захопити південь і вбити Кіма

Ще одним завданням був збір розвідданих про місця дислокації та пересування підрозділів Збройних Сил України.

Цей материал також доступний

Служба безпеки України знешкодила секретних агентів спецслужб Росії, що діють на півдні країни. За інформацією прес-центру СБУ, під час багатоетапної спецоперації в Миколаєві затримали двох організаторів ворожого “підпілля”.

“Зловмисники займалися прихованою підготовкою замовних сюжетів для інформаційних ресурсів Кремля. У своїх матеріалах вони закликали до захоплення південного регіону і фізичної ліквідації керівництва обласної військової адміністрації. Для маскування підривної діяльності зрадники видавали себе за «блогерів», які нібито інформують громадян про внутрішню ситуацію в Миколаївській області. За результатами слідчо-оперативних заходів співробітники СБУ встановили «зв’язки» російської агентури. Ними виявилися кілька представників кремлівського інформагентства “РИА Новости”. Саме вони визначили тематику пропагандистських матеріалів, а також терміни їх підготовки і передачі в Москву”, – повідомляється.

Ще одним завданням нападників був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації і пересування частин Сил оборони в прифронтових районах, за що зрадники отримували фінансову винагороду. Також вони «зливали» агресорам інформацію про наслідки регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру. Для збору інформації проводилося візуальне спостереження за об’єктами, а потім інформація передавалася в РФ через анонімні телеграм-канали у вигляді медіафайлів з текстовим описом.

За даними слідчих, ворожими посіпаками є двоє місцевих жителів, які після початку повномасштабного вторгнення були завербовані російськими спецслужбами.

Слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч.2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування продовжує притягати до відповідальності всіх винних.

Як додали в Миколаївській обласній прокуратурі, мова йде про 54-річну жінку та її 27-річного сина.

“У своїх “історіях” підозрювані знімали місця ворожих обстрілів, прихильність більшості жителів Миколаєва до Росії і зневагу до чинної влади України, закликали до захоплення південного регіону, коментуючи це за текстом, наданим “кураторами”. Зокрема, наприкінці вересня цього року зловмисники, позиціонуючи та називаючи себе “підпільними”, діючи за попередньою змовою між собою та своїм куратором, за допомогою мобільного додатку Telegram зняли “замовне” відео з необхідними коментарями та передали його невстановленій особі, яка поширювала його через ЗМІ та інтернет”, – повідомляється.

Їм загрожує п’ятнадцять років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button