Суспільство

Війна: миколаївських контрактників можуть перевести на бюджет

Відповідальний прем'єр-міністр

Цей материал також доступний

Кабмін ухвалив постанову, завдяки якій студенти старших курсів університетів та професійно-технічних навчальних закладів, які зараз навчаються за контрактом, зможуть перейти на бюджет.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«У нас є ще одне надзвичайно важливе рішення у сфері освіти. Ми приймаємо постанову, завдяки якій студенти старших курсів університетів і професійно-технічних навчальних закладів, які зараз навчаються за контрактом, зможуть перейти на бюджет. Про які категорії студентів йдеться?”.

По-перше, це стосується дітей загиблих захисників і захисниць України, учасників бойових дій та їхніх дітей. По-друге, це стосується і внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з громад, що перебувають під окупацією, або де ведуться активні бойові дії», — зазначив Шмигаль.

За його словами, всі студенти з цих категорій, які навчаються за контрактом до 2021 року включно, зможуть продовжити навчання за рахунок держави.

Загалом цього року йдеться про понад 80 000 осіб. Цього року держава виділить 363 млн грн на відповідний проект”, – додав прем’єр.

«В умовах складного економічного становища переселенців, а також підтримки українців, які захищали і захищають Україну, влада вважає цей проект правильним і справедливим рішенням», — підсумував Шмигаль.

Як пояснили в Мінреінтеграції, можливість переведення на навчання за державні кошти отримали такі категорії студентів:

  • Особи, які проживають на тимчасово окупованій території в умовах воєнного стану, на території населених пунктів, розташованих у зоні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають під тимчасовою окупацією, оточенням (блокадою) на території населених пунктів, станом на 15 жовтня та 15 лютого відповідного року включаються до переліку (Миколаївська область), затвердженого Мінреінтеграції;
  • особи, які покинули такі території;
  • діти загиблих захисників України;
  • учасники бойових дій та діти;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни та їхні діти.

Для переведення до бюджету здобувачі освіти, включені до переліку, затвердженого постановою, повинні звернутися до керівника закладу освіти. ВИШ перевіряє подані документи, що підтверджують право на передачу, пояснили в міністерстві.

Також студенти отримають соціальну стипендію. Його розмір, в залежності від категорії стипендіатів і типу навчального закладу, визначається Міністерством освіти і науки.

«Переведення буде здійснюватися за рахунок невикористаних місць державного замовлення у 2022 році, а також наявності вакантних (звільнених) місць. За відсутності останнього можливе збільшення обсягів держзамовлення”, – додали в уряді.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button