Пригоди

На Херсонщині окупанти викрали флот Миколаївської компанії та використовували його у військових цілях

росіяни зруйнували те, що компанія створювала протягом тривалого часу

Цей материал також доступний

У Херсонській області російські війська взяли 13 суден миколаївської компанії “Зерноперевалка” і використовують їх для будівництва понтонних переправ, необхідних для передачі техніки, повідомив співзасновник компанії, депутат Миколаївської обласної ради Євген Ігнатенко.

За його словами, у грудні минулого року ТОВ «Зерноперевалка» придбало «П’ятий Затон» у Херсоні.

«Протягом 6 років ми інвестували, створювали нові робочі місця, платили податки і, головне, займалися розвитком річкової інфраструктури. Саме з цією метою ми купили П’ятий Затон, який символічно назвали Перлиною Херсона. Згідно з короткостроковою стратегією розвитку, ми повинні створити там базу флоту, тому незадовго до початку війни ми направили туди половину всього нашого флоту – 15 суден, де займалися саморемонтом, модернізацією і готувалися до відкриття навігації-2022. Згідно з довгостроковою стратегією, ми планували створити там річковий транзитний вузол, з’єднати його з нашою Перлиною Дніпра і розвинути до безпрецедентних масштабів», – зазначив Євген Ігнатенко.

Але плани компанії 24 лютого були зруйновані війною, і флот залишився в Херсоні разом з персоналом. Як зазначив Ігнатенко, весь цей час люди продовжували отримувати зарплату, а суспільство сплачувало всі комунальні послуги підконтрольним Україні закладам. Однак підприємство втратило зв’язок з робітниками, і майже весь флот – 13 з 15 суден – був викрадений окупантами.

“Окупанти знищили те, що ми довго створювали. Вперше, 2 серпня, орки взяли нашу першу баржу, на наступний день ще одну і 4 серпня три. Відразу ж їх стали використовувати для створення понтонної переправи. 14 вересня було взято ще 6 одиниць флоту і 20 – одну. Зараз залишилося ще 3 кораблі, і їх доля відома, адже ми знаємо, як діють окупанти, тому це лише питання часу. Цими 15 судами нам вдалося перевезти по Дніпру в порти Миколаєва і «Великої Одеси» значну кількість всього вантажу, який експортується в Україну в цілому. Завдяки цьому автопарку ми були одним з лідерів щорічних перевезень, тому він зіграв дійсно важливу роль в логістиці нашої компанії. Вороги забрали нашого первістка, баржу «Зерно-1» і разом з іншими використовують її для переправи особового складу і БК. Деякі танкери були з вантажем, тому це зайвий раз доводить, що окупанти – мародери і злочинці, які розгрібають все на своєму шляху », – додав співвласник компанії.

За його словами, викрадення відбулися під керівництвом нового “начальника” Херсонського морського порту, призначеного окупаційною владою – Андрія Харитонова.

“Ну, дуже цікава людина! Раніше він обіймав керівну посаду на Херсонському суднобудівному заводі, що входить до об’єднання проросійського олігарха Вадима Новинського, а в 2015 році балотувався до Херсонської міськради від партії «Наш край». На щастя, він не був обраний, але це не завадило йому вчиняти військові злочини спільно з окупаційною владою. Саме тому нещодавно Служба безпеки України повідомила йому про підозру у державній зраді, а за відповідною статтею Кримінального кодексу він отримає або 15 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення. Гроші ще пахнуть, і думаю, Харитонов вже починає в цьому розбиратися. Кожен, хто вирішить зрадити свою країну, пошкодує про це, а головне – нестиме відповідальність за всі злочини. У нас, в свою чергу, є стимул ще більше працювати, щоб відновити все втрачене і зробити ще краще після перемоги України», – додав Євген Ігнатенко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button