Суспільство

ЄС продовжить програму захисту українців, які виїхали через війну, щонайменше до березня 2024 року

Їм також не потрібно буде перереєструватися, коли вони повернуться.

Цей материал також доступний

Єврокомісія оголосила про рішення продовжити дію директиви про тимчасовий захист біженців з України в Європейському Союзі щонайменше до березня 2024 року. Про це 10 жовтня на брифінгу єврокомісар з внутрішніх справ Ільва Йоханссон повідомила, передає Укрінформ.

“Директива про тимчасовий захист залишатиметься чинною щонайменше до березня 2024 року. Я думаю, що те, що ми побачили сьогодні вранці (масові обстріли українських міст в Росії – прим.), дуже чітко дало зрозуміти: важливо продовжувати приймати тих, хто потребує порятунку в Європейському Союзі”, – сказав єврокомісар.

Вона розповіла, що з початку російського вторгнення в Україну Європейський Союз вперше в історії та в рекордно короткі терміни активував Директиву про тимчасовий захист, під «парасолькою» якої перебуває 4,2 млн українців. Це допомагає їм знайти житло, в охороні здоров’я, в доступі до освіти і дає право на вихід на ринок праці ЄС.

Йоханссон зробила другу заяву для українців, які надовго повертаються назад в Україну, але можуть знову бути змушені шукати притулку в ЄС. Зазвичай такий від’їзд на тривалий час позбавляє людину статусу біженця в ЄС і відповідного захисту. З огляду на останні події, для українців буде зроблено виняток з цього правила.

“Ми вирішили, що не потрібно перереєстровуватися, коли ви повернетеся. Ви можете зберегти свій тимчасовий захист, який ви отримали в країні-члені. Єдине, що вам слід зробити, це повідомити національну та місцеву владу в країні перебування про те, що ви повертаєтеся в Україну. Але вам не потрібно повертати свою (реєстраційну) карту. Ви можете зберегти свою реєстрацію. Вам потрібно лише дати їм зрозуміти, що ви повертаєтеся. Це спрощує пересування, якщо вам знову потрібно буде втекти”, – підкреслив єврокомісар.

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення в Україну ЄС надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. ЄС вперше в історії активував так звану Директиву про тимчасовий захист, яка надала біженцям з України право на проживання та соціальний захист на території країн ЄС. Крім того, вперше в історії ЄС виділив Україні (країні, що знаходиться в стадії активних бойових дій) понад 2,6 млрд євро на закупівлю озброєння та військової техніки.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button