ОбществоТема дня

На 4 мільйони: оголошено новый тендер на догляд за парком "Дружба" в Корабельному районі

Планується чистити від снігу доріжки, яких ще немає, поливати квіти на неіснуючих там квітниках і через день вивозити сміття

Цей материал також доступний

16 лютого 2021 року відбудеться новий тендер на догляд за об’єктом благоустрою зеленого господарства — території дендропарку «Дружба», розташованого в Корабельному районі м. Миколаєва (очікувана вартість робіт — 4 070 000 грн. Аналогічний тендер, проведений 24 грудня 2020 року, не виявив переможця — обидві пропозиції наявних учасників було відхилено.

Замовник вказаних робіт — департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Технічне завдання:

Найменування робіт та послуг/Одиниця виміру/Кількість за один раз/Кратність

  • Очищення території від сміття та бруду з навантаженням та вивезенням на полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття/м2/816470/156
  • Підмітання доріжок  з навантаженням та вивезенням на міське полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття /м2/3571/156
  • Очищення доріжок  від снігу /м2/3571/3
  • Ліквідація несанкціонованих звалищ з навантаженням та вивезенням на полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття/м3/145/2

Нагадаємо, ми писали:
Содержание дендропарка в Корабельном районе в 2021 году обойдётся в 4 млн грн.

Догляд за деревами:

  • Формувальне обрізування дерев з навантаженням та вивезенням на полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття/од./850/1
  • Видалення порості та пагонів дерев з навантаженням та вивезенням на полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття/од./4000/1
  • Розкриття та влаштування лунок дерев після зими/од./2000/1
  • Прополювання та рихлення  лунок/од./2000/8
  • Полив дерев згідно норм з транспортними витратами та вартістю води/м2/2000/16
  • Штиковка ґрунту та підгортання дерев на зиму/м2/2000/1
  • Санітарна та омолоджувальна обрізка дерев (слабке, помірне, сильне) з навантаженням та вивезенням гілок та деревини /од./1500/1

Читайте також:
Варварськи вирвані чи зламані: у Корабельному районі понівечили нещодавно висаджені липи

Догляд за чагарниками:

  • Формувальне обрізування чагарників з навантаженням та вивезенням/од./3360/1
  • Видалення порості та пагонів чагарників/од./3360/3
  • Розкриття  та влаштування лунок чагарників після зими/од./3360/1
  • Прополювання та рихлення  лунок чагарників/од./3360/8
  • Полів чагарників згідно норм з транспортними витратами та вартістю води/м2/1680/12
  • Штиковка ґрунту та підгортання чагарників на зиму/м2/1680/1

Догляд за живоплотом:

  • Формувальне обрізування живоплотів з навантаженням та вивезенням/од./2220/1
  • Розкриття  та влаштування лунок живоплотів після зими/м2/444/1
  • Прополювання та рихлення лунок живоплотів/од./2220/4
  • Полів живоплотів згідно норм з транспортними витратами та вартістю води/м2/444/8
  • Підстригання живоплотів з трьох боків/мп/1332/5
  • Підгортання живоплотів на зиму/од./2220/1

Догляд за хвойними чагарниками:

  • Видалення сухих та пошкоджених гілок хвойних  з навантаженням та вивезенням/од./189/1
  • Розкриття  та влаштування лунок після зими/од/189/1
  • Прополювання та рихлення  лунок/од./189/6
  • Полив хвойних чагарників згідно норм з транспортними витратами та вартістю води/м2/189/12
  • Підгортання хвойних чагарників на зиму/од./189/1

Догляд за газонами:

  • Викошування газонів з прибирання скошеної трави після газонокосарки, навантаженням та вивезенням /м2/752722/5

Догляд за багаторічними квітами:

  • Розкриття багаторічних квітів після зими/м2/2650/1
  • Прополювання та рихлення багаторічних квітів/м2/2650/24
  • Полив багаторічних квітів згідно норм з транспортними витратами та вартістю води/м2/2650/24
  • Очищення квітників від стебел квіткових рослин, збір відцвілих суцвіть та прорідження з навантаженням та вивезенням зеленої маси/м2/2650/2
  • Підкормка квіткових рослин з вартістю підкормки/м2/2650/1
  • Штиковка ґрунту укриття на зиму/м2/2650/1

Судячи по технічному завданню, планується чистити від снігу доріжки, яких ще немає, косити газони, поливати квіти на неіснуючих там квітниках і через день вивозити сміття.

Депутатка Миколаївської обласної ради Алла Ряжських назвала перелік робіт по догляду за дендропарком «Дружба», вказаних у технічному завданні, безглуздим і звинуватила департамент ЖКГ в запланованому спилі дерев. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook (публікуємо без виправлень):

«Може хтось побачив хоча б слово про відтворення зелених насаджень, особисто ми бачимо лише очищення доріжок від снігу (доріжок, яких там взагалі не має, парк поки ще не знайомий а ні з асфальтом, а ні з бруківкою; від снігу – який живить насадження вологою, а до цього часу виключно прикрашає парк, не створюючи перешкод жодній особі), бачимо очищення території від сміття (яке там звісно є, але про шокуючи договірні об’єми – це пізніше), бачимо послуги з підрізання дерев (це ми вже знаємо за прикладом міста, що буде зроблено з деревами ), а останній пункт в якості «догляду за деревами» – ну це знущання: лісозаготівельні послуги (згідно КВЕД -2010: Клас 02.20 «Лісозаготівля», це клас включає заготівлю круглого лісоматеріалу для деревообробної промисловості, заготівлю круглого лісоматеріалу, який використовують в необробленому вигляді), в цьому ж нормативно-правовому акті вказано: результатом цієї діяльності є необроблені лісоматеріали або паливна деревина.
Чи можуть виникати сумніви в тому, що там планується робити? Зачистка території?»
Сумнівається новообрана депутатка і в зазначених в тендерній документації об’ємах зелених насаджень:

«Дивимось умови Договору про закупівлю послуг за державні кошти: «Кількість послуг: 816 470 м2». – Здається, все вірно, парк має таку площу, 81,64 га, однак «диявол криється в деталях» — згідно ПЕРЕЛІКУ об’єктів по догляду за об’єктом благоустрою зеленого господарства Дендропарк «Дружба», який є невід’ємною частиною договору, на цій площі проростає лише рівно 2000 одиниць дерев, 189 одиниць хвойних. За допомогою сучасних засобів, можна складати загальне уявлення про ті, чи інші об’єкти, явища, та зокрема про паркові насадження – і, навіть, без детально проведеної інвентаризації зелених насаджень Парку «Дендропарк «Дружба» можна зробити впевнений висновок – дерев на цій території кілька десятків тисяч!

Довжина периметру Парку складає 3,9 км, таким чином 2000 дерев – це коли чисте поле, а навколо поля по периметру дерева на відстані 2м один від одного.

У переліку зазначені ще й 3360 од. чагарників, 2220 од. живоплотів, — цікавим запитанням тут може стати, а хто рахував? Яка відповідальна особа?

Навіть не смішний жарт: вказані 2650 м2 під площею багаторічних квітів, яких там майже немає, окрім «польових» квітів, та Площа очистки доріжок від снігу, вона ж і Площа підмітання – 3571 м2, в той час коли через відсутність благоустрою там не влаштували жодної дороги, тротуару, майданчику.

Хтось запитає, а як бути з поливом дерев, оскільки через сухий клімат та низькі ґрунтові води дерева та усі зелені насадження там виснажені та страждають, а нові дерева й навіть не встигнуть набрати сили та вкоренитися? Відповідь в Тендері і для таких найдеться – там передбачено «Полив дерев згідно норм з транспортними витратами та вартістю води» для тих саме 2000 одиниць дерев з кратністю 16 разів (на рік). Нічого, що 16 разів молоді паростки це десь на 2-3 місяці, нічого, що дерев тут не 2000 одиниць, а десь 35 000 одиниць, головне, що якась «ВІДПОВІДАЛЬНА ОСОБА» добряче попрацювала над визначенням предмету закупівлі.

Та на останок, — Ліквідація несанкціонованих звалищ з навантаженням та вивезенням на полігон ТПВ з урахуванням вартості талонів на сміття договором передбачено в об’ємі 145 м3, і це не Санітарна та омолоджувальна обрізка дерев (слабке, помірне, сильне) з навантаженням та вивезенням гілок та деревини, оскільки це окремі позиції Технічного завдання договору.
Хоча сміття тут не мало, але вагонами вивозити напевно не доведеться.

Як відомо, предмет договору складає істотні умови Договору про закупівлю послуг за державні кошти, а згідно частини 5 статті 41 ЗУ «Про публічні закупівлі» істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. І якщо вказано 2000 одиниць дерев, то «так воно і є».

Щодо учаснику тендеру «ФОП Гассан Олексій Анатолійович» Алла Ряжських повідомила:

«Учасником тендеру 05 січня 2021 року зареєстровано фо-п Гассан Олексій Анатолійович, із пропозицією 3 660 000,00 грн. Дивовижним є той факт, що господарська діяльність такого суб’єкта господарювання розпочата (зареєстрована) лише 09.11.2020 р. (з відкритих джерел Міністерства юстиції України).

Це ще один жарт? – Доручити утримання самого великого парку міста, доволі проблемного (багато років залишався без нагляду), важкого (має дуже багато різновидів рослин всіх типів), особі із стажем підприємницької діяльності від моменту реєстрації у 2 місяці?

Договором передбачено пункт 4.1. Договору, згідно якого Розрахунок (100% грошових коштів) за весь об’єм робіт проводиться протягом 30-ти календарних днів з дати підписання Сторонами Акту фактично наданих Послуг. Не багато підрядників погодяться на такі умови. В чому полягає інтерес фоп Гассан О.А. лише йому відомо».

Цікавим є той факт, що існує Рішення 19-ї сесії Миколаївської обласної ради ще 21-го скликання від 21.12.1993 р.№ 12 щодо створення на території парку «Дружба» об’єкту природно-заповідного фонду-парку — пам’ятки паркового мистецтва місцевого значення.

У соцмережі опубліковано й ще один документ — стосовно горизонтального дубу (на першому фото), що росте в зазначеному парку:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button