ОбществоТема дня

Виклик часу: Булочка на замовлення, "зелений клас", файли для масок... Новинки в школі Корабельного району

Журналіст «Корабелів.Інфо» в рамках дослідження готовності навчальних закладів Корабельного району до нового навчального року в умовах карантину завітала до школи №29, директорка якої запевняє, що заклад  забезпечений всіма необхідними засобами дезинфекції та старанно підготувався до нових викликів часу.

«Управління освіти в цьому напрямку робить дуже багато, ми отримали все готовою продукцією: літрові дезінфектори (загалом 49 л) з дозаторами для обробки рук, засоби для обробки поверхонь (7 баклажек по 5 л), рідке мило та маски для медпрацівника, 3 безконтактні термометри. Також наша школа повинна ще отримати від управління освіти сушарку для рук», — розповідає Лариса Грицюк.

ДОВІДКА: З метою попередження ризику розповсюдження захворюваності на ГРВІ та COVID-19 управлінням освіти Миколаївської міськради перерозподілено 4 429 600 грн. за рахунок бюджетних асигнувань. Станом на 10.08.2020 р. здійснено завчасне придбання:

— марлі для виготовлення масок на суму 163,8 тис. грн.;
— деззасобів для обробки рук на суму 1605,4 тис. грн.;
— засобів для обробки поверхонь на суму 607,7 тис. грн.;
— безконтактних термометрів на суму 360,1 тис. грн.

Разом з тим, укладено договір на придбання 167 безконтактних термометрів та проведено тендерну процедуру закупівлі деззасобів на суму 1,5 млн грн.

Директорка школи №29 розповіла і про забезпеченість захисними масками:

«Вони в нас були пошиті ще на карантині: нам надали марлю, а дівчата вже шили маски — в кожному класі лежить пакунок з масками (по кількості дітей плюс з розрахунком на вчителя).

Крім того, кожен з батьків принесе (управління повідомило, що треба приносити з собою). Ми просимо батьків принести папочку з кнопочкою, плюс окремий файл для використаної маски. Рекомендуємо батькам, щоб приносили маски багаторазового користування: дитина понесла додому, мама попрала, прогладила — це буду дешевше, аніж одноразові. Зараз оптовики зв’язуються з усіма школами та пропонують маски одноразові за оптовою ціною по 4 гривні, і якщо батьки мають потребу і їм підходить така ціна, вони можуть замовити за оптовою ціною, тому ми інформуємо батьків і про такі варіанти економії. Однак краще мати багаторазову».

В новому навчальному році буде функціонувати два входи на шкільну територію: ворота по вулиці Гетьмана Сагайдачного (колишня вул. Ватутіна) та невеличкий вхід (хвіртка), що знаходиться по вулиці Рильського.

У саме приміщення навчального закладу буде три входи, один з яких — спеціально для першокласників. Біля кожного входу до школи є місце для дезінфектора. По всій школі на підлозі зроблені помітки руху.

«У кожного класу буде своє місце на подвір’ї. Батьки приводять дітей до воріт, вчитель дітей збирає і відводить в клас. У нас вчителі приходять о 07:50, в школі їм проводять скринінг (вимірюють температуру). Далі вчитель обов’язково провітрює приміщення класу, потім до 8-ї години ми збираємо всіх дітей. У кожного класу буде своя локація на подвір’ї, вчителі тут кожного з дітей запитують про їх самопочуття і потім піднімаються кожен у свій клас. У нас вже розроблений план (як при евакуації), як заходять діти, усюди є стрілочки руху.

Коли заходять до класу — знімають маски, вчитель проводить бесіду, і потім починаються уроки.

На перервах: ми домовились, що початкова школа, поки хороша погода, на вулиці буде, щоб у приміщенні менше скупчення було. Середня школа — по бажанню: на вулиці, або в коридорі, або в класній кімнаті. Перерви по 10 хвилин — в цей час обов’язково провітрення приміщення, одна перерва 20 хвилин після 3-го уроку — це для того, щоб діти поїли та вийшли на вулицю провітрились», — каже Лариса Грицюк.

На подвірї школи розташовані тренажери та місця для відпочинку, а також «зелений клас», який на час дії карантинних обмежень стане незамінним для реалізації безпечного навчального процесу, даючи можливість проводити частину уроків на свіжому повітрі.

Сам учбовий процес по годинах не змінився, оскільки школа прив’язана до графіку руху шкільного автобуса. Школа не має 2 зміни та не має класів, які потребують розділення на підгрупи.

«Розділення можливе, коли ми не в зеленій карантинній зоні будемо, а в помаранчевій, чи якщо в одному класі кількість перевищує 30 чоловік, у нас таких класів не має. До того ж, на даний момент у кожному класі є інклюзія — є діти на індивідуальному навчанні, тому повної кількості усіх за списками в приміщенні класу не буде, бо у них свій розклад», — зауважила директорка.

Стосовно стандартного шкільного харчування: як і раніше, для нього у кожного класу буде свій час.

«Якщо раніше в їдальні два класи могли розміщатись, то тепер буде один клас. За столом вміщувалось 8 чоловік, а зараз будуть сидіти по 4. Ми розробили графік, зараз на харчування буде йти більше часу, аніж раніше, тобто зараз діти будуть їсти на початку уроку та в кінці.

Окрім цього, ведена нова система (у зв’язку з пандемією вимоги до харчування суворі й вимагають неухильного дотримання): учням не буде видаватися платне харчування. Якщо діти хочуть купити собі булочку чи ще щось, то мають сказати про це класному керівнику, далі робиться замовлення, й дитині приносять його до класу. Але це робиться у чітко обумовлений час. Якщо є можливість складати сніданки до ланчбоксу, то діти на великій перерві матимуть змогу поїсти», — розповіла Лариса Грицюк.

Школа вже має новозбудовану котельну, тож взимку дітям повинно бути тут тепло і затишно.

котельная в 29 школе

Якщо в школі у дитини помітять нежить, або якісь ознаки захворювання, її помістять в ізолятор, який знаходиться біля кабінету медсестри. Зателефонують батькам та, якщо в дитини дуже погане самопочуття, викличуть швидку допомогу. Клас закривають на карантин до отримання аналізів цієї дитини. Якщо в неї виявиться коронавірус, цей клас переходить на дистанційне навчання.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button