История

"Основний інстинкт" і "Кубик Рубіка", народження Вишиваного і Комфорта, розбійний напад у Корабельному районі... 10 лютого у всесвітній та місцевій історії

10 лютого (Всесвітній день бобових та Європейський день безпечного Інтернету) в різні роки світової історії відзначився багатьма цікавими (а під час і трагічними) подіями.

Ось лише декілька з них:

1789 рік — закон Йозефа II ліквідовував панщину у Галичині, Буковині, австрійській частині частині Волині.

1810 — відбулося урочисте відкриття Одеської опери.

1940 — у Кракові відбулася конференція ОУН, на якій було створено Революційний Провід ОУН. Остаточний розкол ОУН на ОУН(м) та ОУН(б).

1942 — вручено перший «золотий диск» (від компанії грамзапису «Віктор» Ґленну Міллеру за відому композицію Chattanooga Choo Choo).

1980 — на Міжнародному іграшковому ярмарку в Нью-Йорку представлена механічна тривимірна головоломка «Кубик Рубіка», яка протягом 1980-х років стала найпопулярнішою головоломкою у світі.

1992 — на екрани США вийшов фільм «Основний інстинкт».

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Корея.

1995 — під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи дослідний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі.

Якщо ж подивитись поближче (і по часу, і по відстані від наших постійних читачів), то згадуються такі події:

10 лютого 2018 р. (на початку першої години) біля будинку №18-а по пр. Корабелів, погрожуючи пневматичним пістолетом 17-річній студентці Ш., молода пара — 19-річний Сергій Пупков та 21-річна Світлана Беспалова заволоділи належним їй телефоном вартістю 3500 грн., після чого зникли з місця вчинення злочину, а наступного дня поїхали на Центральний ринок, Світлана продала телефон якомусь чоловіку за 1000 грн. Гроші розбійники витратили на продукти, ліки та цигарки… До речі, вже у квітні 2018 року Корабельний районний суд виніс вирок, призначивши обом покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років, але тут же звільнив парочку від відбування покарання, замінивши його «умовним», встановивши іспитовий строк тривалістю одному 2,5, іншій — 3 роки.

10 лютого 2019 р. було проведено відкриту районну спартакіаду «Найкраще спортивне село» Вітовського району. А от у Доманівському районі Миколаївської області невідомі особи, намагаючись вчинити підпал храму в селищі Зелений Яр, кинули до приміщення пляшку із запальною сумішшю — в церкві було пошкоджено килим та дерев’яне вікно.

Але повернемося до гарного, доброго, вічного… В цей день народилися такі знаменитості як:

1773 рік — Василь Каразін, український просвітник, метеоролог, агроном, ініціатор створення Харківського університету;

1895 — Василь Вишиваний, український військовий діяч, політик, австрійський ерцгерцог династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців.

1897 — Джон Ендерс, американський вірусолог, відкрив вакцину проти кору; Нобелівський лауреат;

1902 — Волтер Браттейн, американський фізик, один із винахідників транзистора, Нобелівський лауреат;

1903 — Кравченко Охрім Севастьянович, український художник—монументаліст, графік, представник школи Михайла Бойчука

1907 — Василь Ремесло, український селекціонер пшениці, академік.

1920 — Алекс Комфорт, британський сексолог, автор численних книг («Задоволення сексу», «Більше задоволення», «Сексуальна поведінка у суспільстві», «Сексуальні наслідки інвалідності»).

1936 — Богдан Горинь, український політичний та громадський діяч, народний депутат України, журналіст, колишній дисидент;

1955 — Куликов Олександр Петрович, хокеїст. Головний тренер національної збірної України (2012—2013) та низки клубів Угорщини, Іспанії, Румунії й України.

1975 — Якутович Антон Сергійович, український живописець, син графіків Сергія Якутовича та Ольги Якутович. Онук Георгія Якутовича.

Ознайомтеся за посиланнями з їх історіями — можливо, когось це надихне на творчість чи встановлення власних рекордів, або допоможе «знайти себе» чи просто замислитись над своїм призначенням в житті…

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button