Общество

"Поверили в нас!", - на заводі "Океан" урочисто заклали корпуси барж для голландської компанії (Відео)

26 листопада 2019 року на Миколаївському суднобудівному заводі “Океан” відбувся урочистий мітинг, присвячений закладці корпусів двох суховантажних барж (замовлення №№ 01001 та 01002), що будуються для голландської судноплавної компанії «Eurobulk».

20 вересня 2019 року керівицтвом «Океану» було підписано контракти з голландською судноплавною компанією на будівництво двох суховантажних барж: довжина кожної — 79 м, ширина — 9,6 м, висота борту — 3,5 м. Це практично повнокомплектні судна — замовник самостійно встановить тільки деякі системи електрообладнання. Баржи повинні бути готові до березня 2020 року. В Нідерланди їх доставлять по маршруту Дунай-Майн-Рейн. Передача замовлень «Eurobulk» намічена в Роттердамі на квітень.

На урочисту подію завітали представники влади, керівництво та акціонери «Океану», заводчани, майбутні суднобудівельники (представники учнівської молоді Морського ліцею) та колишні працівники, ветерани заводу «Океан». Почесними гостями церемонії від компанії «Eurobulk» стали Дідьє Бакон (Didier Bacon) та Вінсент Катер (Vincent Kater).

Нагадаємо, ми писали:
Они сделали это! «Океан» начинает строить!!!

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Розпочався мітинг з невеликого екскурсу до історії славнозвісного заводу:

«…Як і багато підприємств нашої країни, завод «Океан» пережив низку глобальних криз. Багато було втрачено. Але, незважаючи на все, заводу вдалося зберегти промисловий потенціал і основу професійного колективу. У грудні 2018 року «Океан» «повернувся додому», отримавши миколаївського власника…», — розповідав ведучий.

Урочисто прозвучали Державні Гімни України та Нідерландів, а потім до мікрофона запросили генерального директора суднобудівного заводу «Океан» Віктора Трубача.

«Друзья! Сегодня мы собрались для того, чтобы выполнить процедуру закладки барж, и я хочу сказать, что для нас это достаточно важное событие — для предприятия, для всех нас. Потому что сегодня мы снова можем заявить о себе, о судостроительном заводе, причем мы заявляем об этом не только в Украине, но и в Европе. Я очень благодарен господину Дидьє Бакону, представителю заказчика, за оказанное доверие, за то, что они поверили в нас и разместили эти баржи именно на заводе “Океан”. И я надеюсь, что строительство этих двух барж — это только первый шаг на очень длинном пути сотрудничества между нашими компаниями…», —  сказав Віктор Трубач, привітавши із значною подією всіх присутніх на мітингу суднобудівельників.

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Перший заступник міського голови Володимир Криленко у своїй промові зазначив: дана подія підтверджує, що місто Миколаїв залишається містом кораблебудування. Він також подякував тим працівникам суднобудівної сфери, що залишилися працювати в Україні, на рідній землі.

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Далі естафету добрих привітань підхопила арбітражний керуючий, яка займалася виведенням підприємства з банкрутства, Ірина Сербін.

«Океанівці, в першу чергу хочу звернутися до вас. Я дуже щаслива, що сьогодні маю можливість сказати пару слів про вас, про «Океан», про Миколаїв. Сьогодні дуже символічний день для мене, адже рівно чотири роки назад я вперше на власні очі побачила ваше підприємство, велич і масштаби якого вражали і від яких перехоплювало подих. Вперше з Олександром Чувашовим я пройшла пішки всю територію цього підприємства. Вже тоді в моєму серці була безмежна любов до цього підприємства, і в нього неможливо було не закохатись. Місце з неймовірною енергетикою і атмосферою, яку створюєте саме ви. «Океан» для мене — це підприємство з душею, а душа підприємства — це його колектив… Ми разом, недивлячись ні на що, пройшли цей неймовірно складний і тернистий шлях, наш спільний шлях боротьби за «Океан», за його шанс на відродження. Ми разом зберегли цілісність цього підприємства…

Рік назад, 3 грудня 2018 року, відбулась, як на мене, дуже історична подія — «Океан» отримав нового власника — миколаївця, і повернувся додому, в Миколаїв. Повернувся для того, щоб відродити славу міста корабелів, яка, безумовно, почнеться саме з «Океану», з наймолодшого суднобудівного підприємства України.

Я безмежно вдячна всій команді «Океану», Василю та Миколі Капацинам, Ігорю Волошину за те, що ризикнули в такий складний час і взяли на себе відповідальність за весь трудовий колектив «Океану», за його відродження… Це той випадок, коли не на словах, а на ділі люди виконують свої обіцянки…», — зазначила Ірина Сербін, подякувавши також всім робітникам підприємства та іноземним партнерам за вклад у відродження заводу.

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

«Сьогодні дійсно добрий день… Рівно рік назад я і моя команда взяли на себе дуже велику відповідальність — відродити українське суднобудування, відродити завод «Океан». Повірте, це не простий хрест, але ми взяли на себе цей хрест, ми його достойно пронесемо. Суднобудівний завод «Океан» буде жити, буде процвітати! Сьогодні ще й добрий день тим, що ми починаємо після багаторічної перерви свій перший європейський суднобудівний контракт. Це дуже знаменно, тому що багато років всі очікували цієї події.

Я хочу у зв’язку з цим подякувати нашим партнерам пану Бакону, пану Катеру. Я дуже вдячний, що ви повірили в нас, повірили в Україну. Це складний час для нашої держави, але ви зумієте переконатись, що ми надійні партнери, і я впевнений, що сьогоднішній день — це тільки початок нашого шляху, шляху взаєморозуміння, шляху співпраці. Саме завдячуючи цьому факту співпраці з вами, Україна наближається до європейської спільноти, а завод «Океан» — ми шукаємо свої шляхи на європейському ринку» , — сказав Василь Капацина, акціонер заводу.

Окрім цього Василь Миколайович повідомив присутнім про новий проект, що зовсім скоро буде реалізовуватись на підприємстві:

«В мене ще є до вас, дорогі друзі, добра новина: у минулу п’ятницю ми підписали дуже важливий для нас контракт: проект 17620 — це наші «Буги» — зараз він проходить коректування. Абсолютно важлива задача зараз —  віднести проект до сучасних комерційних норм, правил і вимог. Я сподіваюся, що ці два замовлення — 130-й і 131-й — ми, «океанівці», повністю збудуємо «під ключ» і відновимо повнокомплектне суднобудування на нашому заводі. Я сподіваюся, що ми це зробимо (як мінімум, 130-й заказ) у наступному році.

Для нас дуже важливо, щоб місто Миколаїв, наше рідне місто, щоб оцей наш сленг «місто Миколаїв – місто корабелів», він був, це наша традиція, щоб він жив у десятиріччях, у віках. Я і моя команда поставили перед собою амбітну задачу, наша мета — повернути сотні миколаївців із-за кордону, щоб вони були у своїх родинах, виховували своїх дітей, кохали своїх жінок. Це не проста задача, але я починав з цього і скажу: ми відродимо разом, ми сила! Слава корабелам, слава Україні!»

В свою чергу, представник замовника Дідье Бакон зазначив, що його вразило підприємство: спочатку — на побаченій презентації в Нідерландах, після якої він забажав на власні очі побачити завод з вражаючими масштабами, гарним обладнанням та висококваліфікованими працівниками. І насправді він був вражений побаченим, що і спонукало його на підписання контракту.

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

 

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Завершуючим етапом події було встановлення закладних табличок, які почесно встановлювали акціонер заводу «Океан» Василь Капацина (01002) та представник від компанії «Eurobulk» Дідьє Бакон (01001)

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Митинг на заводе "Океан". Закладка барж

Ярослава Шевчук

Нагадаємо: метал для будівництва барж поставляє Українська компанія «Метінвест». Близько 900 тонн української суднової сталі піде на «Океані» на будівництво цих двох замовлень.

Читайте також: Завод «Океан» готов поставить на конвейер строительство речных судов

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Back to top button