Общество

Українців закликають долучитися до нових онлайн-сервісів Пенсійного фонду

Наприкінці квітня в Одесі відбулась прес-конференція щодо впровадження нових сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України (ПФУ). На заході були присутні й журналісти з Миколаєва.

Під час конференції було презентовано нові онлайн-сервіси Пенсійного фонду України. Зокрема, говорилося про впровадження ряду сервісів на Веб-порталі електронних послуг, орієнтованих на пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників.

«Одне із головних завдань Пенсійного фонду України це максимальне спрощення процедур одержання послуг, і як частина цього напряму – можливість одержати послугу дистанційно. Ними вже може користуватися кожна застрахована особа, кожен пенсіонер та страхувальник, який пройшов реєстрацію на нашому веб-порталі», – сказав під час презентації заступник голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін.

Задля ефективної взаємодії з громадянами та оперативного надання інформації на веб-порталі електронних послуг ПФУ впроваджено ряд сервісів, орієнтованих на пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників. Це, зокрема:

— налаштування послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та розміру свого страхового стажу);

— отримання довідок, достовірність яких підтверджується QR-кодом (про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії);

 — інформацію про свій «зароблений» страховий стаж (загальний та у розрізі кожного року), щомісячні відрахування (єдиного соціального внеску) роботодавцем через кабінет страхувальника.

Реєстрація на веб-порталі електронних послуг здійснюється з використанням електронного цифрового підпису або за логіном і паролем. Електронний цифровий підпис можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких є на порталі. Логін і пароль видається в будь-якому відділенні Пенсійного фонду при пред’явленні паспорта та ідентифікаційного коду.

Електронний цифровий підпис дає можливість застрахованій особі увійти до персонального кабінету, в якому можна дізнатись про свій «зароблений» страховий стаж (загальний та у розрізі кожного року), інформацію про щомісячні відрахування (єдиного соціального внеску) роботодавцем.

Також дистанційно (без особистого відвідування установ Пенсійного фонду) можливо отримати різні довідки (наприклад, витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії, індивідуальні відомості про застраховану особу – довідка ОК – 5). Достовірність таких довідок фахівці відповідних установ перевірятимуть через QR-код та спеціальний багатозначний номер під ним.

«Одним з найголовніших завдань Фонду є надання якісних послуг та забезпечення максимальної поінформованості громадян з пенсійних питань. Тому ми намагаємося створити усі необхідні для цього умови. На Веб-порталі електронних послуг ПФУ вже зареєструвалися 438 984 користувача», — розповіла Ірина Чернявська, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду Укріїни в Одеській області.

Користувач веб-порталу може налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісячно безкоштовно отримувати короткі повідомлення:

— для застрахованих осіб про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством, на якому він працює, інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж;

— для пенсіонерів про результати розгляду звернення за призначенням/перерахунком, поновленням пенсії, необхідність звернення до ПФУ для підтвердження даних про особу.

Через особистий кабінет можна подати електронне звернення до Пенсійного фонду, записатись на особистий прийом.

Пенсійний фонд України створив кабінет страхувальника, через який можна перевірити інформацію про подання звітності, бачити повну інформацію стосовно сплати підприємством та фізичними особами-підприємцями єдиного соціального внеску, в тому числі — щодо заборгованості з цього виду платежу до Фонду. Окрім того через кабінет страхувальника можливо отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні).

Відео про те, як користуватись особистим кабінетом, отримувати онлайн-довідки та замовити послугу СМС-інформування можна переглянути на офіційному веб-ресурсі Фонду www.pfu.gov.ua  у розділі «Інструкції».

Анастасія Дамаскіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Хорошая инициатива. Пора уже создавать единую электронную систему управления государством — единый электронный механизм, позволяющий всем гражданам подключиться к управлению государством, в соответствии с определённой процедурой: сначала регистрация, предоставление общей анкеты, затем, при желании — предоставление анкеты на участие в администрировании системы управления или анкеты для участия в конкурсах на руководящие должности. Организовать совместную разработку и открытое обсуждение законопроектов, государственных стратегий и программ на основе Вики (по аналогии с Википедией), свободный обмен идеями и предложениями. Чтобы интеллектуальный потенциал граждан работал на построение нового государства - государства народа и государства для народа.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button