КультураОбщество

"Разом ми можемо все!" На пляжі в Корабельному районі відсвяткували Івана Купайла (ВІДЕО)

Існує велика кількість традицій та обрядів, пов’язаних зі святом Івана Купала. Не забули відзначити його і в Корабельному районі міста Миколаєва.

Так, ввечері 23 червня на пляжі «Чайка» усі охочі мали можливість поринути в стародавні часи слов’янських традицій. Згадали та провели обряди, ігри та забави наших предків організатори масштабного заходу – громадські організації «Територіальна козацька громада Корабельного району м. Миколаєва» та «Родинне дерево Миколаєва».

Святкування відбулось за сприяння райадміністрації та місцевих підприємств, у тому числі ДП “Стивідорна компанія “Ольвія”.

Відкривали захід Сергій та Антоніна Параскун, побажавши всім насолодитися приготованими сюрпризами. Не зважаючи на прохолодний вітер, люди залюбки відпочивали на пляжі та насолоджувалися святковим вечором.

Розпочалось святкування традиційно з хороводу, посеред якого стояла Морена, прикрашена цукерками…

Усіх присутніх чекала концертно-розважальна програма за участю творчих колективів Миколаївського міського Палацу культури «Корабельний» та Кульбакінського Будинку культури.

 

Найбільш яскравих емоцій від того, що відбувається навколо, не приховували маленькі гості свята. Діти охоче брали участь у змаганнях, хороводах та обрядах, які проводили ведучі. За участь у конкурсах усіх чекали солодкі подарунки.

Особливий фурор на дітей справили розбивання піньяти з цукерками та аквагрим від молодіжної організації стивідорної компанії «Ольвія». Прикрасившись одним малюнком, малюки поверталися до майстринь іншим боком для того, щоб зробити собі ще один. Так біля гарних представниць ДП «СК «Ольвія» вишукувалась ціла черга дітвори з батьками.

Усі бажаючи мали змогу взяти участь у козацьких розвагах та позмагатись один з одним в швидкості та спритності знімання шапки з суперника та у боротьбі на тренувальних мечах.

Ведучі розповідали присутнім про історію та традиції цього містичного свята:

«На Івана Купала, згідно з віруваннями наших предків, прокидається лісова нечисть – відьми, змії, водяники, русалки, перевертні. Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця — Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця — Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі — найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі — найкоротші.

Головні персонажі свята – Купайло та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються хлопцями та дівчатами або виготовляються як опудала… Також дівчата на це свято плели вінки, які пускали по воді. За традицією потрібно було назбирати 12 різних видів рослин і з них зробити вінок. Якщо він потоне — дівчина не вийде заміж в цьому році; якщо відпливе від берега — наречений ходить зовсім близько…».

Підвела підсумки святкового вечора берегиня традицій української культури в Корабельному районі міста Миколаєва Антоніна Параскун:

«Вкотре пройшло наше свято, свято Івана Купала, яке ми проводим вже п’ять років поспіль. Емоції переповнюють від того, що, як завжди, воно пройшло на високому рівні, тому що всі служби (поліція, МНС, швидка) — тут, люди — задоволені святом. Хочу подякувати також тим людям, які допомагали провести цей захід, — це державне підприємство «Стивідорна компанія «Ольвія» (керівник – Руслан Миколайович Олейник), яке завжди нас підтримує, нашу молодь, підтримує розвиток… Також профком стивідорної компанії «Ольвія», Молодіжна організація підприємства. Хочу подякувати і всім іншим, хто нам допомагає. Дякую всім-всім-всім!.. Разом ми можемо все!»

Ярослава Шевчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button