История

Колишнього церковного старосту розстріляли і лише через 27 років реабілітували. Слідами Богоявленського повстання

Яворський Степан Омелянович 1887 р. н. — учасник збройного антибільшовицького Богоявленського повстання 1920 р. Колишній церковний староста, працював ковалем у селі Цареводар. Приєднався до повстанців у другу хвилю повстання, котре вибухнуло у червні 1920 р. і охопило окрім Богоявленського ще Кисляківську, Станіславську та Вавіловську волості, — повідомляє у соцмережі facebook миколаєвець, мешканець Корабельного району (територія колишнього Богоявленська) Віктор Мних.

Передісторія:
З самих початків становлення більшовицького режиму в Україні основною метою нової влади було вилучення продовольчих ресурсів у місцевого населення. Одним з найперших рішень ревкому було проведення продрозверстки у Богоявленську.

Таке рішення обурило селян, почалися заклики до повстання. Тож, місцева більшовицька влада вирішила діяти на упередження. Щоб уникнути повстання, 26 квітня 1920 року ГПУ взяло у заручники десяток членів родин активних учасників антибільшовицької агітації та відправили їх до Миколаївської в’язниці. Жорсткі дії більшовиків щодо селян прискорили повстання – реакція селян була миттєвою.

«Яворський Степан був засужений до позбавлення волі за участь в Богоявленському повстанні у 1921 р. Покарання відбував у м. Миколаєві.

Після відбувування покарання працював у місцевому колгоспі села Цареводар (тепер село Правдине). Розкуркулений у 1930 р. Повторно засуджений у 1932 р. на 5 років, але повернувся з в’язниці в 1935 р. У 1937 р. знову арештований і внедовзі розстріляний. Яворський С. О. реабілітований у 1964 році.

Дякуємо онуці повстанця — Вікторії Яворській за надану інформацію», — йдеться у повідомленні.

На світлині — Степан Яворський з дружиною Єфросинією та дітьми (1931р).

ДОВІДКОВО:

Селище Богоявленське (з 1973 року – Корабельний район м. Миколаєва), Вітовка, Богоявленськ, Жовтневе — місцевість у Корабельному районі Миколаєва, за 12 км на південь від центра міста. Давнє поселення доби Великого Князівства Литовського на лівому березі Бузького Лиману.

Читайте також: “Бронепотяг зупинився на станції Кульбакине і почав обстріл Богоявленського з гармат”. До річниці Богоявленського повстання…

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. На жаль, ми вже не можемо покарати тих, хто тоді незаконно переслідував людей. Але і зараз таких багато. І ми можемо не дати їм уникнути покарання, якщо будемо пильнувати і єднатися у боротьбі з ними.

  2. Цілком погоджуюся з Іваном , непокаране зло має властивість повторюватись знову . Жоден риг не сидить у в'язниці , а сидять патріоти . Ось така така вона "нова влада" ...

  3. Очень хорошо , что краеведы пытаются восстановить и возвратить историю нашего края . Также уважение внучке Виктории , которая сохранила трагическую историю своей семьи .

    1. Шурик : "Очень хорошо , что краеведы пытаются восстановить и возвратить историю нашего края ".

      За 77 лет совдепии коммунисты - брехуны прививали новым поколениям мифы о чуть ли не поголовной поддержке советской власти населением . Оказывается в Богоявленске и окрестностях не только не поддерживали коммуну но и не плохо били .

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button