Общество

"Потрапляло у саме серце": під час інтернет-мосту в гімназії №3 презентували особливу книгу письменниці з Корабельного району

19 січня в Миколаївській гімназіі №3 відбулась презентація нової книги талановитої письменниці Тетяни Купрієвич. «Родзинка» у тому, що для створення та оформлення збірки «Друг» було залучено 16 творчих та небайдужих людей, серед яких є не тільки підлітки і дорослі з Корабельного району міста Миколаєва, а й учні та педагог однієї з Тернопільських шкіл. Всі ілюстрації збірника намальовані дітьми для дітей.

Розповіді у книзі опубліковані двома мовами: українською та російською. Крім інших, у ній є твори, присвячені дітям з обмеженими можливостями, адже метою проекту є познайомити дітей зі світом їх особливих однолітків; навчити читачів дружити, розуміти і підтримувати одне одного. Є у збірці оповідання і на інші соціально важливі теми.

Робота над проектом відбувалася протягом семи місяців. Всього було видано поки що лише 30 екземплярів книги (не для продажу), з ними можна буде ознайомитися у Миколаївських бібліотеках.

Під час презентації відбувся інтернет-міст з Тернопільською спеціалізованою школою I – III ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов. Спілкування почалася зі святкових привітань та щедрівок творчої групи з файного міста Тернопіль.

Окрім учасників проекту на заході  були присутні і представники бібліотек міста Миколаєва.

Передісторію створення збірки «Друг» розповіла Оксана Склярук (психолог, вчителька української мови і літератури Миколаївської гімназії № 3):

«Шановна громада, сьогодні ми з вами об’єдналися навколо доброго теплого проекту, а саме навколо чарівної збірки «Друг», авторкою якої є Тетяна Купрієвич… Коли ми зустрілися за філіжанкою кави з пані Тетяною, вона говорить: «В мене ще є така ідея — я хочу зробити збірку, яка об’єднає навколо себе дітей, схожих на мого сина. Саме тих, що потребують більше любові від оточуючого світу — не тільки від родини… Саме які навколо себе можуть об’єднати не тільки Миколаїв, наш Корабельний район, а й весь світ.

…І тут випливає ще одна ідея: я пропоную пані Тетяні, щоб в цю збірку входили ілюстрації до творів не майстра художньої справи, який має фах, а саме був погляд дітей… Саме в цю збірку вміщено тільки дитячі малюнки»…

 

Своєю думкою про проект поділилася вчителька української мови і літератури Тернопільської школи Ольга Козак:

«Найперше для себе я бачу можливість розширення свого професійного досвіду, своїх можливостей за межами школи, а для діток — це знахідка виховної можливості, вони дуже радо відгукнулися, вони були дуже щасливі, що стали творцями книги, співавторами фактично – ілюстраторами. Це їхні справжні такі практичні реалізації мрій-дій. І для нас це, в першу чергу, перша така сходинка, таке підґрунтя для інклюзивної освіти, для впровадження її в нашій школі і зокрема у всіх школах України…»

Тетяна Купрієвич розпочала свою промову словами вдячності всім, хто долучився до створення проекту:

«Я хочу подякувати усій дружній та добрій команді, яка працювала над цією збіркою. По-перше, моя подяка Оксані Володимирівні Склярук, організатору цього проекту, дуже гарній, добрій, душевній людині. Учням Миколаївської гімназії №3: Захаровій Марині, Панковій Катерині, Михайловій Марії, Вороні Вірі, Дементьєву Данилу (учні 7-А класу), Журавльовій Валерії (7-Б), Антоновій Варварі, Іскімжи Анастасії і Евсеєвій Марії (10-Б), найменшій учасниці проекту Немлій Лідії (4-Б клас школи №48)».

Письменниця також подякувала дітям-учасникам проекту з Тернополя (Ліщук Юлія, Кропив’янська Анастасія, Флюнт Діана, Ярошевський Роман) за їхні дуже колоритні та файні ілюстрації:

«Дуже дякую вам за малюнки, за ті враження, які принесла мені ваша участь у цьому проекті, за ті сльози радості і моє сприйняття малюнків, коли я тільки їх побачила, бо це були сльози матері, котра побачила, як інші діти бачать світ таких діточок особливих, як мій Ромка. І тому велика вам подяка».

Читайте также:
“Счастье” – сборник писательницы из Корабельного района
– поможет оздоровить тело ее сына и души читателей (ВИДЕО)

Кожний з учасників проекту (і в Миколаєві, і в Тернополі) отримали збірку «Друг». А після цього діти ділилися з присутніми своїми враженнями про твори в книжці, до яких вони зробили ілюстрації, та своїми думками про дітей з особливостями потребами.

черга за автографами

За словами автора збірки, книга «Друг» рекомендована для дітей молодших класів.

Пізніше Тетяна Купрієвич зазначила:

«Сегодня впервые я не нашла слов, чтобы написать о проходившей днём презентации книги. Мои внутренние эмоции были настолько сильны, что любые предложения оказались бы бессильны их передать.

Дело в том, что всё происходящее мною ощущалось не только как автором, но и как мамой. Ведь темой двух рассказов этого сборника является дружба с «особыми» детками. А прообразом героя одного из них – мой сын. И то, что говорили все дети — участники проекта, попадало в самое сердце. Я видела в каждом рисунке не только сюжет, но и частичку его создателя, проводила параллель со своими эмоциями при написании…

Но мне очень хочется, чтобы старания нашей команды подарили возможность улыбаться не только Ромочке, а и другим детишкам с ограниченными возможностями. Чтобы после прочтения этого сборника у них появилось больше друзей. Сегодня на немножечко в этом мире тепла и добра стало больше. Огромное спасибо Вам, дорогие, за это!»

[do_widget id=text-16]

 

Нагадаємо, ми писали: «Полжизни за мечту»… Жительница Корабельного презентовала свою книгу, которая учит детей дружить и любить (ВИДЕО)

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Это просто супер! Если еще между школами корабельного будут регулярные интернет конференции, будет появлятся дружба между школьниками разных школ, будут общие среди школ мероприятия с участием огромного количества людей - тут уже через несколько лет жизнь изменится на нормальную, цивилизованную.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button