Культура

"Життя як пісня, а пісня як життя": ансамбль «Вітовчани» відсвяткував 20-річний ювілей

27 жовтня у глядацькій залі Миколаївського міського палацу культури «Корабельний» відбувся святковий концерт з нагоди 20-річного ювілею народного вокального ансамблю «Вітовчани».

Щастя людини – у творчості. Воно є джерелом духовної наснаги, насолоди цінностей, що відкривають шлях до храму душі, до краси. Саме такими щасливими людьми є учасниками народного вокального ансамблю «Вітовчани», який уже протягом 20 років творить світ краси, примножуючи духовну скарбничку попередніх поколінь, зводячи високо в піднебесся сонцесяйний храм української національної культури.

Історична довідка:

Створений колектив був у 1997 році на базі ПК «Металург» при народному хорі «Світанок» за згодою та підтримки керівника хору Ворошилова Миколи Миколайовича, об’єднавши біля себе людей різних професій: робочих, вчителів, медпрацівників, творчу інтелігенцію.

У репертуарі колективу багато пісень, обрядів, колоритних народних звичаїв, які ансамабль привіз із багатьох творчих подорожей по Україні.

Творче життя учасників народного вокального ансамблю «Вітовчани» багате на події і досягнення. За 20 років було багато творчих конкурсів, фестивалів, концертів, записів на телебаченні.

 

У глядацькій  залі міського палацу культури «Корабельний» зібралися шанувальники народного вокального співу, які слідкують за творчістю цього самобутнього колективу.

Також у залі були присутні колишні учасники вокального ансамблю і почесні гості, з якими так чи інакше пов’язаний творчий шлях наших ювілярів.

Тож привітати «Вітовчан» з ювілеєм прийшли представники творчої еліти області й міста: Дорош Анжела Іванівна, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігії Миколаївської обласної державної адміністрації; Заборовська Наталя Олексіївна, начальник відділу культурно-мистецької роботи управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради; Баштова Наталія Анатоліївна, директор Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, заслужена артистка України; Дьяченко Олена Василівна, провідний методист міського методичного центру  та клубної роботи; Свистун Артем Олександрович, директор – художній керівник Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру; Бондар Людмила Володимирівна, директор Миколаївського міського палацу культури та урочистих подій.

 

І прийшли гості не з порожніми руками, а, як годиться, з подарунками та нагородами. Так, Наталя Заборовська у своєму вітальному слові передала найтепліші слова вдячності, а також виконала почесну місію, нагородивши Почесною грамотою міського голови Стефанюка Василя Йосиповича за плідну творчу працю, високий професіоналізм, ініціативність у вдосконаленні системи культурного обслуговування населення міста, вагомий внесок у розвиток і збереження національної культури та з нагоди 20-річчя створення ансамблю.

А ще Наталія Олексіївна вручила Подячний лист міського голови колективу ансамблю за високу професійну майстерність, збереження традицій та надбань українського народу, активну участь у культурно-масових заходах та з нагоди 20-річчя створення колективу.

На святі грамотами управління з питань культури та охорони культурної спадщини за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури, збереження традицій українського народу, активну участь в творчому житті міста та з нагоди 20-річного ювілею колективу були відзначені учасники: Павло Білецький, Марія Бондар, Галина й Тетяна Волкови, Любов Малахова, Іван Мацуєв, Олександр Міронов, Марія Носик, Сергій Попов, Віктор Попозогло, Олександр Слісаренко, Наталія Шевчук.

Від обласного управління культури слово тримала Анжела Дорош, яка вручила гарний букет осінніх квітів Василю Стефанюку, а від обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи зі святом привітала Наталя Баштова, яка свій творчий шлях розпочинала саме з «Вітовчан», тому її привітання було наповнене душевними спогадами.

«Народний вокальний ансамбль «Вітовчани» – яскрава перлина співочої Миколаївщини. Понад 20 років ваш колектив зігріває глядачів своїм мистецтвом, даруючи їм щастя та насолоду від неповторної краси української пісні, самобутньої обрядовості, колоритних народних звичаїв, елементи яких по крихті збираються під час творчих подорожей Україною та закордоном.

Якісно підібраний і продуманий репертуар робить виступи ансамблю завжди цікавими і змістовними. Через всю творчу ниву, від самого серця, червоною ниткою проходять українські пісні, пронизані людською мудрістю, джерельною чистотою та глибокою історією рідного краю.

Нехай і надалі звучить злагоджений спів народного вокального ансамблю «Вітовчани», народженого у степовому хліборобському краї на многії, многії літа!», — зазначила у своєму виступі пані Наталія та заспівала величальну учасникам колективу.

Олена Дьяченко передала палкий привіт від міського методичного центру та клубної роботи, а також оголосила колективу подяку за відданість аматорському вокальному мистецтву, любов і шану до народної пісні, небайдужість до буття миколаївської громади, активну участь у міських культурно-мистецьких заходах та з нагоди 20-річчя створення колективу, а ще вручила квіти та подарунок.

З особливими словами вітання до всіх вітовчан звернулися Артем Свистун та Людмила Бондар, адже творча співпраця театру, палацу урочистих подій з народним вокальним ансамблем «Вітовчани» має славну історію і будується виключно на добродушних засадах. Про що відзначили гості.

Приєдналися до привітань Луцька Алла Валентинівна, заступник голови адміністрації  Корабельного району Миколаївської міської ради та Богдан Ірина Іванівна, начальник відділу з гуманітарних питань  адміністрації  Корабельного району Миколаївської міської ради, які вручили колективу Подяку голови адміністрації Корабельного району Миколаївської міської ради за багаторічну самовіддану працю, пошук нових форм роботи на засадах духовності і гуманізму, значні професійні здобутки, розвиток української культури та з нагоди 20-річного ювілею.

Матіюк Микола Георгійович, директор Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. О. Ольжича, вручив ансамблю  грамоту за багаторічну творчу співпрацю зі шкільною Ольжичевою родиною вагомий внесок у виховання патріотизму молодої генерації України, усієї спільноти закладу, шани до народних звичаїв і традицій та з нагоди 20-ліття колективу, ляльку-мотанку як оберіг. А Олена Миколаївна Бут, керівник ТОВ «Лакомка», презентувала ансамблю смачний іменинний торт.

Продовжили вітати колектив давні партнери та друзі: Чередніченко Олександр Васильович, голова профкому єдиної первинної організації профспілки металургів і гірників України промплощадки “Миколаївський глиноземний завод” і Бєдрічук Надія Володимирівна.

Перейняв естафету привітань Олексій Чебан, директор міського палацу культури «Корабельний», відзначивши, що народний вокальний ансамбль «Вітовчани» — осередок народної української культури та чарівна паличка, яка завжди готова прийти на допомогу. Олексій Олександрович  оголосив подяку за вагомий вклад у популяризацію народної пісні, збереження традицій українського народу, високу професійну майстерність та з нагоди 20-річчя колективу учасникам народного вокального ансамблю “Вітовчани”: Петру Бельку, Тетяні і Юлії Войчук, Валентині Зізі, Альоні Коцюрубенко, Тетяні Соколовій, Тетяні Стригун, Ларисі Цитрак, Людмилі Чайці та Володимиру Шаховському.

Приємним творчим пісенним привітанням для ювілярів був виступ учасників студії естрадного вокалу «Звезда» (керівник – Світлана Овсяннікова), народного вокального ансамблю «Океаночка» (керівник – Сергій Реутов) та керівників творчих колективів ММПК «Корабельний».

Протягом двох годин народний вокальний ансамбль «Вітовчани» радував глядачів своєю творчістю. У виконанні колективу пролунали українські народні пісні: «Зеленеє жито», «Пішов би я в ліс по дрова», «Ой, на горі два дубки», «Чорноморець іде».

Також на святі мали місце твори із циклу «Пісні для душі»: «За тихой рекой», «Казачий распев («Катюша»)» та козацькі пісні: «Їхали хлопці з ярмарку», «Козак від’їжджає», «Козак весілля справляє».

А ще колектив виконав пісенну композицію, яка за версією Всеукраїнського телевізійного проекту для всіх поколінь «Фольк-music» стала піснею року у сезоні 2015-2016.

Окрім пісень усі присутні у залі мали можливість поринути у цікавий світ народної творчості, переглянувши обрядове дійство «Коляда», яке вітовчани виконали спільно із учасниками молодіжного народного театру «С.Т.У.К» (керівник – Євгеній Блюменфельд), та обряд «Сватання».

Наприкінці свята до всіх звернувся керівник колективу Василь Стефанюк, який подякував усім, хто протягом цих 20 років був поряд із колективом, писав його історію, долучався до його творчості та повсякчас підтримував й підтримує зараз. Ще керівник зазначив:

«Сьогодні колектив продовжує творити свою історію, пишучи її нові сторінки. І стає зрозумілим, що й дійсно пісня для нас – це життя. Яскраве та насичене життя, наповнене морем приємних подій та моментів».

Завершився захід традиційною урочистою піснею «Многая літа», яку співав увесь зал разом із народним вокальним ансамблем «Вітовчани». Дирекція міського палацу культури «Корабельний» бажає нашому колективу ще багато творчих років життя та наснаги.

Максим КОРОВАЙ,
заступник директора з культурно-масової діяльності
ММПК «Корабельний»

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Какие молодцы " Витовчане" . Ансамбль делает для популяризации нашего района и города больше ,чем вся местная власть вместе взятая . Уважение и сердечные пожелания новых творческих успехов .

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button