Общество

"Чому солдати ЗСУ гинуть від власної зброї", - Комітет солдатських матерів України

Стаття підготовлена
за допомогою членів 
Комітету
солдатських матерів України

В зоні АТО наша армія зазнала чергові безповоротні втрати. Причому, не від ворожих куль — від власної зброї. Однак керівництвотво МО України приховує факт бойового використання несправного озброєння і боєприпасів.

У війська поступає сучасне, але недопрацьоване, або стара не продана за межі країни зі складів озброєння і техніка, яка несе безпосередню загрозу для життя військовослужбовців та боєздатності цілих підрозділів і з’єднань.

Так, 27 квітня 2017 року, під час дискусії на «Українському форумі з оборони і безпеки 2017», тимчасово виконуючий обов’язки начальника логістики Командування Сухопутних військ ЗСУ Иван Волох, заявив про численні проблеми, пов’язані з експлуатацією та застосуванням новітніх українських бронетранспортерів БТР-4Е, мінометів «Молот» і КБА-48 від концерну УкрОборонПром, а також вантажних автомобілів виробництва компанії «АвтоКрАз». «У нас люди гинуть, тому що до кінця вони не доведені (мова йде про міномети)» — сказав Іван Волох.

Один з інцидентів стався у військовій частині В0259 16.03.2017 р. близько 20:25 в районі виконання задач при веденні мінометного вогню з системи М-120-15 «Молот» загинули двоє військовослужбовців:

1. солдат Грабарчук М.О.,

2. солдат Яворский М.В.

Поранення різного ступеня тяжкості отримали семеро:

1. капiтан Бураков А.О.,

2. старший солдат Середистов В.С.,

3. солдат Самохвалов Р.I.,

4. солдат Атаманюк O.I.,

5. солдат Савчук А.I.,

6. солдат Плахотнюк O.А.,

7. солдат Рудь Д.В.

В ході службового розслідування інциденту з’ясувалося, що причиною загибелі і поранення вищевказаних військовослужбовців став вибух міномета і детонація боєкомплекту, який перебував у кузові автомобіля. Однак, незважаючи на свідчення постраждалих, факт бойового застосування несправного озброєння і боєприпасів, був прихований. «Після чергового заряду міномета міна з каналу ствола не вилетіла, розрахунок через кілька хвилин здійснив спробу з допомогою постукування по стовбуру опустити міну вниз до бойку, після чого намагалися здійснити удар бойка по капсюлю механічним пристроєм міномета, в результаті чого стався вибух самого міномета» — заявив військовослужбовець Атаманюк. Формально провину поклали на командирів підрозділів, за порушення вимог бойових керівних документів.

Випадок з розривом мін, що розпадаються на шматки, — не перший. Так в липні 2016 року під час навчального завдання на полігоні Широкий Лан у результаті розриву міни загинув досвідчений командир мінометного розрахунку Сергій Пономаренко, який так само став жертвою новітнього міномета «Молот», що опинився недопрацьованим.

Наведені приклади яскраво показують проблему в нашій армії. Відмивання грошей і корупція при створенні та забезпеченні озброєнням і технікою підрозділів. На передовій солдати змушені застосовувати старе або часто несправне озброєння і боєприпаси, що призводить до загибелі солдатів. А чиновники цинічно заробляють на тому, що потребує фронт і що могло б врятувати життя наших солдатів, наживаючись на найдорожче — людські життя.

materi-ua.com

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. А как вы думали? Не легко защищать миллиарды Порошенко за 7 тыс. гривен в месяц. Еще забыли добавить что в 90% гибели людей в АТО, это беспробудное пьянство.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button