Общество

Порошенко повертає «темники»? або «Чому в Україні заохочується цензура?»

Незалежною медіа-профспілкою України та онлайн журналом «Конфлікти і закони» організовано круглий стіл «Чому в Україні заохочується цензура?».

Участь у дискусії прийняли голова Незалежної медіа профспілки України Ігор Чайка, перший заступник голови, головний юрисконсульт НМПУ Олександр Тарасов, голова ГС Національна Асамблея України Іван Пєтухов, журналіст-розслідувач Артем Фурманюк, адвокат Тетяна Іванова, правозахисники Сергій Яригін, Володимир Чемерис та інші.

Експерти шукали відповіді на питання, які загрози несуть свободі слова Укази Президента України: «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації» та Указ № 47/2017 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про Доктрину інформаційної безпеки України». Обидва укази в цивілізованому суспільстві викликали би жорстке обговорення, так як стосуються одного з найголовніших прав людини – права на свободу думки й слова.

Всі учасники круглого столу висловились дуже критично, щодо змісту цих правових актів. Медіа-експерти зазначали, що укази можуть сприяти суттєвому обмеженню свободи слова, та назвали їх «диктаторськими указами» (за аналогією з «диктаторськими законами» від 16 січня 2014 р.).

Адвокат Тетяна Іванова, даючи розгорнутий правовий аналіз доктрини інформаційної безпеки України, звернула увагу на розпливчатість й неточність формулювань, наприклад «руйнівний психологічний вплив».

«Хто, як й за якими критеріями буде визначати, був вплив руйнівним для психології людини, чи ні? Всі ми особистості, й кожен по різному сприймає інформацію, заганяти всіх під єдиний гребінь, це повертатись до принципів радянського тоталітаризму», – зазначила у своїй доповіді правник.

На думку голови НМПУ Ігоря Чайки:

«Доктрина виглядає як декларація проти усього поганого, давайте щоб щастя було щасливим. А з іншого боку – це декларація про трирічну бездіяльність в інформаційній сфері людей, які мали щось робити – це і Кабмін, і Адміністрація Президента, СБУ і Мінстець в першу чергу. І хоч Доктрина це не закон, а з іншого боку – це такий місточок для того, щоб ввести в закони якісь норми спрямовані на обмеження свободи – за старим принципом: «Війна все спише».

Перший заступник голови, головний юрисконсульт НМПУ Олександр Тарасов, розвиваючи висновки колег, зазначив:

«В указах часто зустрічається термін «протидія спеціальним операціям спрямованих на загострення соціально-економічної ситуації в країні». Тобто будь-яку критику влади в ЗМІ, можна розцінювати, як «спецоперацію спрямовану на загострення економічної ситуації», відповідно медіа та його власників треба «закривати». А що означає «підвищення рівня медіакультури суспільства»? Чим відзначається рівень медіакультури і хто буде нам його підвищувати? Колись Кучма та його команда теж опікувалось медіакультурою та шляхом «темників» надавали «методичну» допомогу ЗМІ».

«Моя думка така. Не треба плодити зайві документи, треба виконувати чинне законодавство і налагодити роботу правоохоронних органів та СБУ, так щоб вони належним чином виконували свої завдання», – підсумовує медіа-юрист.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. уж кто бы про цензуру говорил ... Корабелов Инфо - вы же первые , кто удаляет не угодные комменты и баните неугодных пользователей ... я на себе это частенько испытываю !
    вам теперь будет оправдание .. мол это не мы , это порошенко ... радуйтесь ...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button