Блоги

Уроки фотографії від Віки Кудряшової або Пропоную не забруднювати, а фотографувати весняну красу!

— Чи не могла б ти оцінити моє фото і дати поради?

— Звісно!

Таким був початок однієї з  моїх розмов, пов’язаних з журналістикою, але про неї пізніше. А розпочалося все банально просто.

Одного разу я вирішила відпочити від школи і домашніх завдань тому пішла прогулятися. . Коли я ходила  квітучими вулицями свого району , то мій погляд зупинився на гілочці вишні . На перший погляд звичайна , але мені здалося , що саме вона не така , як усі. На ній було неймовірно багато яскраво-білих квіточок. І щоб не забути цю красу я її сфотографувала. Прийшовши до дому, почала розглядати своє фото і побачила що вийшло доволі непогано. Тому вирішила порадитися зі студенткою Вікою Кудряшовою (вона вже півроку вивчає фотожурналістику на другому курсі інституту журналістики університету імені Т.Г.Шевченка) і при можливості прозповідає нам цікаві речі про те, як краще підготувати себе до майбутньої професії. А одного разу допомогла розібратися з особливостями виразного фотографування. Тоя й вирішила надіслати їй фото. Вона ж мені з охоче відповіла на мій лист і дала такі поради:

— Гарна весняна фотографія. Але треба подивитися на твоє фото з художньої точки зору . Який у нього задум? Є багато фото, які саме так показують весну. . Якщо тобі потрібно щось ексклюзивне , треба подумати над фішкою що відрізнить твоє фото з-поміж інших. Це може бути гра зі світлом, несподіваний предмет у кадрі тощо. Ще потрібно краще наводити фокус. Адже трохи видно розмитість на передньому плані.

Слідуючи за цими порадами, я зробила другу світлину. Перед цим я налаштувала фокус і додала несподіваний предмет у кадр. Тобто плюшеву іграшку . На це фото Віка дала так відреагувала:

— Я порадила б подумати над розміщенням предметів у кадрі. Наприклад, плюшеву іграшку розташувати на передньому плані . Пам’ятай, що фото повинно бути об’ємним . Зробити це просто за допомогою кольору та ракурсу. Тобто фотографувати на рівні землі, приміром (якщо це портрет, то на рівні очей). Або передній план у світлих тонах, а задній — у темних.

«Добре. Продовжу експерементувати», — подумала я і вирішила перефотографувати той самий кадр. Тепер уявіть собі моє розчарування, коли я побачила , що квіточка зав’яла. Проте, не гаючі ні хвилини я знайшла собі так би мовити нову «жертву». Це була квіточка звичайного барвінку всередину якого я вставила ще одну маленьку рожеву квіточку . Саме ця фотографія стала найкращою з трьох. Єдине , що порадила моя наставниця

— При фотошопі не робити сильну яскравість, це виглядає неприродно . Кольори стають кислотними . Будь обережна з редагуванням фото, тільки трошки його відредагуй, намагаючись досягти результату помірно освітленого сонячного дня.

Я знову скористалася цими порадами і неймовірно вдячна Віці за всі її настанови. Завдяки цій історії я зрозуміла , що все приходить з досвідом і практикою. Впевнена, уроки фотографування стануть і вам у пригоді.

Але тепер про інше. Поки я підбирала об’єкт для фотографування, то вирішила звернутися до вас, любі читачі, ще й з таким проханням. Будь ласка, не кидати сміття де заманеться , адже на такій гарній і зеленій травичці лежать брудні пакетика , і біля квіточок неймовірно багато обгорток від чипсів , цукерок і так далі. Тож пропоную не забруднювати , а фотографувати весняну красу!

 

Маша Лисенко, вихованка гуртка «Школа журналістики»,
учениця ЗОШ №48 Корабельного району м. Миколаєва

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button