Місток до країни рятівників

Для застереження дітей від небезпечних ситуацій у школах та інших дитячих закладах працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області (ДСНС) проводять цікаві лекції, бесіди та інші просвітницькі заходи. Найчастіше вони розповідають про правила поведінки в будь-яких надзвичайних ситуаціях: пожежа, стихійне лихо, вибух і т.п. Ці знання є важливими для кожної людини. Бо ми з малечку повинні розуміти, що життя в нас одне і треба його берегти. Саме це й стало лейтмотивом під час нашої екскурсії до виставкової зали в приміщені Головного управління ДСНС 14 грудня 2017 року.

Та ми мали ще й інший привід для походу в дальній кінець міста саме в цей день: 14-го грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Такою ж була й наша мета. Чи досягли ми її? Звичайно, що так. Екскурсанти дізналися багато нового про подвиг рятівників, які зупинили розповсюдження вбивчого радіаційного випромінювання під час знайомства з виставково-експозиційним центром.

Місточок до країни рятівників нам «прокладала» Лариса Юріївна Щербіна — виставкового завідуюча центру. Вона провела нас по його 4-х залах. Кожна — мала свою тематику та відповідно до неї різні експонати, вітражі, макети. Пані Лариса настільки цікаво розповідала про  пожежну справу, що моє уявлення про рятівників  перевернулося на 360°.

В першій частині екскурсії ми побачили  та почули, що з роками вогонь став людині не тільки другом, а й ворогом. А «серцем» історичної виставки виявилась картина «На пожар» (А.К.Жаба, 1907 р.). Пані Лариса показала те, як складно доводилося в умовах попередніх століть гасити вогонь, тому що не було відповідних оснащень та техніки.

В другій залі нам продемонстрували при допомозі анімаційних макетів пожежу від початку спалаху і до приїзду рятівників.

В передостанній залі, присвяченій ліквідації пожеж в сучасних умовах з використанням сучасних технічних засобів, ми особливо ретельно познайомилися зі стендом слави ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС .

Так, на справді це біль , що немає кордонів . Чорнобиль- відбиток на долі багатьох людей.  З повагою до цієї події ми вшанували пам’ять ліквідаторів — героїв хвилиною мовчання. 

В той момент коли Марія Борисівна Полупанова – керівник нашого гуртка тримала свічку, у мене в голові промайнула думка про те, як склалося б наше життя без тих людей, котрі усіма силами намагалися загасити вогонь і якнайшвидше припинити викид  радіації у  повітря? А відповідь очевидна. територія України перетворилась би на поле, не придатне для життя.

Тому я хочу, щоб кожен зрозумів, як важливо обережно ставитися до всього оточуючого світу і завжди бути готовим прийти на допомогу.

З нетерпінням чекаю на наступну зустріч з представниками ГУ ДСНС Миколаївської області.

Маша Орлова, вихованка гуртка «Школа журналістики»
ДЦ позашкільної роботи Корабельного району
м. Миколаєва, учениця економічного ліцею № 1

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button