Блоги

«Кронування Сенкєвіча», як дії маоістів під час «Великого стрибка»?

На днях мер Сєнкевіч дав категоричний наказ начальнику Управління екології Миколалаївської міської ради Корчагову «кронувати» платани на вул. Соборній начебто з «антиалергенною» ціллю.

Хочеться попередити це антизаконне діяння, яке окрім шкоди, що наносить миколаївцям, як мінімум, тягне на нецільове використання бюджетних коштів та перевищення службових повноважень! Якщо, звісно, Сєнкевіч не викладе на ці потреби міліони гривень з власної кишені.

По-перше:

Є документ, який повністю регламентує дії з утриманням зелених насаджень. А саме: Наказ МІНІСТЕРСТВА БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИ ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ № 105 від 10.04.2006 року «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України». В ньому використовується термін «обрізка».

Термін «кронування» в законодавстві повністю відсутній, це жаргонне слово. (Щоб не писати занадто розлого, у дописі посилання на Наказ буду робити стисло, докладно можна подивитися самим у Інтернеті)

В Наказі обрізка чьотко та однозначно регламентується у п.п. 9.1.10. та 9.1.11.

В пункті 9.1.10. визначається ціль проведення обрізок: «Для нормального росту й правильного розвитку дерев здійснюють догляд за кроною протягом усього життя рослин…». І не яким чином обрізка не регламентується, як «антиалергенний» захід.

В пункті 9.1.11. йдеться вже безпосередньо про види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.
«Формування» (п. 9.1.11.1.) чисто естетичний захід, яким надається кроні якась складна геометрична форма (наприклад колони, конуса, кулі). Для красоти проводиться з самого початку посадки дерева, кожні десь 5 років, а не перший раз, коли дереву «вже під сто років». Платан величезне, розлоге дерево, будуть стирчати товсті обрубки замість естетики.

«Санітарне» обрізання (п. 9.1.11.2.) каже само за себе — «виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною…»

«Омолодлжувальне» обрізання (п. 9.1.11.3.) теж каже само за себе і виконується для всихаючих дерев «вершина, яких почала всихати, а ріст пагонів припинився».

До речі, якщо посадові особи Управління екології складуть Акти на обрізку платанів, то це буде пряме порушення Наказу № 105 та стане підставою для відкриття кримінального провадження компетентними органами.

По-друге:

У всьому цивілізованому та й у нецивілізованому Світі ніхто навіть не додумався до «антиалергенних» обрізок платанів на кшталт «Кронування Сенкевича». Це не допоможе проти алергенів. Після «кронування», навесні коряві, антиестетичного вигляду платани, дадуть молоді гілки, які так само дадуть молоду листву, пилок, семена.

Хочеться нагадати про позитив платанів, який набагато перевищує негатив. В нашому посушливому, степовому, спекотному Миколаєві не даремно споконвічно саджають платани. Це високі, надзвичайно витривалі дерева, що чудово приживаються та виживають без сильного штучного поливу, які живуть сотні років, мало хворіють, дають величезну зелену масу. Недаремно платан (чинар) розповсюджений у, ще екстремальніший, Середній Азії. І на вул. Соборній їх недаремно посадили, навколо суцільний камінь з бетоном, все покрито асфальтом та плиткою. А от для прикладу, нормативний термін експлуатації (життя поки не начинають сильно «хворіти») тополі та акації складають якісь 40-50 років. А потім стоять уродливі скелети з невеликою кількістю зелених гілок і падають у дворах при сильному вітрі. І при посадці в них значно гірша приживаємість.

Рівнозначна заміна платанів (яким вже багато десятиріч, які у розквиті сил і простоять сотні років) на інши породи дерев можлива з обов’язковим, постійним штучним поливом та буде коштувати багато міліонів бюджетних коштів, а в нас навіть жодного нормального доробленого парку не має. Я вже писав, як у сквері «Святого Миколая» викинули на вітер гроши, навесні цього року, підсадили зо два десятки тополь і тупо не поливали, переважна більшість загинула. Що б приховати сліди, посохлі дерева знесли.

Тому ідеї Сєнкевіча нагадують «орігінальні» дії кітайців під час «Культурної революції та Великого стрибка» з знищення горобців. Начебто птахи з’їдали багато рису, а потім пришлося їх з-за кордону завозити, бо шкідники небувалих збитків нанесли.

Я ж, як алергічно відчуваючий «цвітіння» платанів, вважаю, що тиждень навесні цілком можливо перетерпіти, застосовуючи нескладні протиалергенні заходи, проте цілий рік радіти зеленій масі. Зелені насадження ще й здорово знижують спеку у місті.

ЗРОЗУМІЛО, що «антиалергенне кронування» є самодурство, фантазія, що грубо порушує вимоги нормативних документів та законодавства з величезними грошовими витратами, яке тягне за собой відповідальність та увагу правоохоронних органів. ТОВАРИСТВО, доб’ємося перемоги здорового глузду над дурістю та популізмом!!!

 

Ідеолог українського націоналізму Ярослав Стецько: «Наша революція – всенародна, йдемо з народом, який тісно поєднує справу соціяльного визволення із національною незалежністю».

 

Голова ГО «Комунальна самооборона» Дерев’янко Ігор

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button