Блоги

Громаді повернуто першу ділянку коштовного берегу у Коблево (відео)

«Бандерівці: «Береги Чорного моря
належать народу України!!!»»

14 червня 2017 року у Києві відбулось знакове судове засідання у справі відновлення соціальної справедливості – перший випадок повернення у власність територіальної громади (як частини народу України) с. Коблеве, Березанського району Миколаївщини ділянки з пляжем у прибережній, захистній смузі моря, яка у сумнівний спосіб перейшла у приватну власність.

На судове засідання, для громадського контролю прибули активісти з Миколаєва та київські активісти «Добровольчого руху ОУН» (Коханівського).

Не таємниця, що багато років, всупереч Водного кодексу України, кілометри коштовного берегу Чорного моря неухильно ставали приватними.

Рішенням Коблівської сільської ради 14.12.2012 року гр. Похилу М.В. безкоштовно була відведена земля площею 0,11 га для ведення особистого селянського господарства. Обов’язкова процедура публічних торгів не проводилась. 26.12.2012 року сільрада ухвалила змінити цільове призначення вищевказаної земельної ділянки на комерційне. За даними Держгеокадастру (на 2016 рік) ділянка є сільгоспризначення, нормативна грошова оцінка складає 489 643 грн., повністю розташована у межах пляжної зони моря, відстань від води до її межі складає від 25 до 60 метрів.

Статтею 88 Водного кодексу України та статтею 60 Земельного кодексу України передбачено, що з метою охорони водних об’єктів уздовж морів та навколо морських заток і лиманів виділяється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від узрізу води. У межах прибережної захисної смуги морів встановлюється пляжна зона, ширина якої визначається залежно від ландшафтно-формуючої діяльності моря, але не менше 100 метрів від узрізу води.

У 2014 році Похил М.В. дарує землю Боз Любові Петрівні.

[do_widget id=text-16]

 

У листопаді 2016 року Миколаївська місцева прокуратура № 1 звернулась до Березанського районного суду Миколаївської області з позовом щодо визнання незаконності відведення ділянки, її дарування та з вимогою повернути землю у власність територіальної громади. Суддя Гапоненко Н.О. 17.01.2017 року розглянула справу та відмовила прокуратурі у задоволені позову, мотивуючі, що начебто сплив термін позовної давності, хоча в описовій частині Рішення практично визнавалось незаконність вибуття землі з власності громади.

23.03.2017 року справу вже розглядала Колегія суддів Апеляційного суду Миколаївської області під головуванням Данилової О.О.. Апеляція скасувала Рішення суду першої інстанції, Рішення Коблевської сільради про передачу ділянки у приватну власність, зміну цільового призначення землі, визнала недійсним Державний акт на право власності та зобов’язала повернути земельну ділянку у комунальну власність Коблівської територіальної громади.

Приватники не заспокоїлись з втратою «ласого шматка» і подали касаційну скаргу. Вищій спеціалізований суд України (ІІ склад Колегії суддів) розглянув її 14.06.2017 року. Враховуючи сумнівність Рішення Березанського суду, активісти прийшли підтримати повернення власності народу. Похил та Боз не з’явились.

ВССУ, порадившись, відхилив касаційну скаргу, підтвердив Рішення апеляційного суду про незаконність відведення землі приватним особам, підтвердив її повернення у власність територіальної громади.

При оголошенні постанови суду звучало «СЛАВА УКРАЇНІ!»

Голова ГО «Комунальна самооборона» Дерев’янко І.А.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button