Блоги

Дитячий Центр Корабельного району як осередок культури

Це багатоголосся об’єднало чотири покоління
та злилося в прекрасну пісню – колядку
«Добрий вечір тобі, пане господарю»

20 січня 2017 р. у Дитячому центрі позашкільної роботи Корабельного району відбувся  звітний концерт співочого колективу «Відлуння», керівниками якого є Антоніна Михайлівна та Адріана Михайлівна Шевченко. Чому не згадана офіційна назва, а вказано лише те, чим займається творче об’єднання? Тому, що сам концерт можна вважати неформальним. Атмосфера свята видалася надзвичайно затишною, сімейною,  адже цей концерт-звіт, це традиційні  Різдвяні зустрічі,  юних співаків та їх рідних і близьких. Тобто, у великій залі ДЦ відбувалося родинне свято. А тепер, як висока нагорода прозвучить офіційна назва цього прекрасного колективу —  «Народний художній колектив» вокальне об’єднання «Відлуння».

Цікаво було дивитися, як така дружна сім’я сприймає все, що відбувається на сцені: з одного боку учасники колективу дарували найдорожчим людям те, чому навчилися, що вміють, як передають зміст пісень; з другого – їх батьки, такі ж учасники концерту, адже переживають за  кожну пісню з репертуару ,  знають кожну деталь костюму, кожну прикрасу у волоссі дитини, насолоджуються виконанням, співпереживають дітям, хвилюються за кожну мить концерту. Тобто, все, що відбувалося близько двох годин,  протягом 20-ти номерів програми  — спільний результат різних поколінь великої родини «Відлуння», що наполегливо та з задоволенням працювали на нього.

«Мы к вам заехали на час», — зазвучав початок концерту піснею з кінофильму  «Бременские музыканты» (Генадій Гладков,  Юрій Ентін), і в залі зразу підхопили її, адже вона є візитівкою гурту «Нова країна». Ходуном ходило все навколо! Ото діти «запалили», так «запалили»!   Вони ще не раз з’являлися на сцені на радість присутнім і показували не аби які вміння, мовляв, ми цінуємо і вас, і викладачів, тому пісня вже стала частиною нашого життя.

Такий же вихор емоцій здійнявся і коли вирувала «Відьомська» — Костянтина Мєладзе,у виконанні старшої групи ансамблю – гурту «Щебетушки».  Дівчата співали переконливо та майстерно. Та ще й магічним танцем створювали атмосферу, коли «опівночі зірветься вітер, і я ввійду в твій дім із чотирьох вікон..». Зал підспівував, відбивав ритм, аплодував, тобто був з виконавцями в унісон. Одним словом —  сім’я.
Світлим чистим струмочком полилася пісня «Нічка-Новорічка» О. Петрова. То щиро співали учасники групи «Нова країна». І в залі притихли, ловили кожне слово та кожну проспівану нотку групи «Нащадки», адже «Новий рік по планеті мандрує, і усім добру казку дарує» . Як з цим не погодитися. А коли після однієї з пісень виголосили «Слава Україні!» — це прозвучало органічно, щиро, без пафосу  і зал відгукнувся. Кожну пісню супроводжували і оплески, і крики:«Браво»!

Знову на сцені «Щебетушки». Вони приємно вразили, не тільки бездоганним вокалом, але й артистизмом, манерою виконання, зокрема у пісні «Місто спить» («Де ти тепер») Ігоря Шамо, та Дмитра Луценка. У залі стояла тиша. Ще б пак! Сім’ я розуміла, співаки доторкнулися до класики. На те вона і є рідня, щоб у таких глибинних речах  підтримувати. Така ж зосередженість та вдумливість супроводжували старшу групу і коли вона виконала «Виїзд на чужину» («Мене рано розбудила мати») Степана Малюци. Акапельне виконання наслало «мурах» на усіх, хто слухав, тому й аплодисменти звучали гучно та тривало. Є  в репертуарі «Щебетушок» ще одна гордість- пісня під назвою «Тримай» -Христини Соловій.  Дівчата виконали її  так, що сім’я розуміла — перед нею ті, що майстерно вміють передати філософський зміст строфи: «Віддай мені муку своїми руками, моїми губами лікуй, лікуй себе» і пишалась цим. Отже, не даремно минули роки напруженої  творчої праці.

Кажуть, що майбутнє є у того колективу, котрий дбайливо ростить свою зміну. А сім’я відлунівців вже показала досягнення найменших діточок.  Безпосередні у виконанні та поведінці на сцені, вони подарували глядачам хвилини радісної зустрічі з гномиками, що «у лісі на галявині жили собі, були собі». Наймолодші учасники протягом концерту співали  і про зелене слоненя, і про жабенятко-інтуриста, і про мухоморчики,  і про щасливих дітей, і про Батьківщину.

У підсумку варто підкреслити: кожен номер концерту сприймався ніби маленька постанова, актори якої повністю викладалися на сцені. Дуже гарними і продуманими є костюми виконавців, що доповнюють собою образ артистів.

Сподобались ведучі свята – також учасники колективу. Ними були персонажі: Півень-продюсер —  символ 2017-го року  і його помічниці, котрі влаштували конкурсний відбір співаків для нового телешоу.

— Це креативна ідея, — схвально відгукнулися вдячні глядачі.

«Відлуння»  доносить до слухача українські пісні, підтримує рідну культуру, дає нове звучання фольклору. Але колектив виконує і сучасні естрадні пісні, які цікаві не тільки молодим слухачам, але й усій слухацькій аудиторії.

Кожен, хто відвідує цей співочий колектив, не тільки віддає свій  ентузіазм, старанність,  а й несе додому часточку своєї великої і осмисленої праці, відтвореної в новому звучанні, величної української пісні.

У фіналі концерту особливо натхненно прозвучала різдвяна колядка, за участю всіх учасників колективу та їх родин. Це багатоголосся об’єднало чотири покоління в  прекрасній пісні, яку співали наші предки-українці століттями тому і будуть співати надалі наші потомки, доки будуть існувати такі прекрасні колективи, як «Відлуння» та їх родини.

Анна Петрик,
вихованка гуртка «Школа журналістики»

ДЦ позашкільної роботи
Корабельного району м. Миколаєва

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button