Статьи

Російсько-українська війна: репортаж із окупованого Кутейникового (видео)

Перебазування української техніки на Донбас, блокування колон ЗСУ місцевими жителями і десять полонених російських десантників. Невелике селище Кутейникове зараз знаходиться в глибокому тилу угруповання «ДНР». Кутейникове зіграло не останню роль під час активної фази війни на Донбасі. Що там відбувалося п’ять років тому і що відбувається зараз? В ексклюзивному репортажі з окупації журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Весною 2014 року у невелике селище Кутейникове Донецької області прибув ешелон українських десантників з БМД і «Нонами». Місцева залізнична станція в той час була важливим опорним пунктом. До російського кордону звідси – лише 30 кілометрів. Ешелони, як і колони на трасі, спочатку не пропускали.
Ми стояли ось тут в селищі – не давали їм розвантажуватися

«Ми стояли ось тут у селищі – не давали їм розвантажуватися. У нас є аміачний склад – туди теж прокладена залізниця ми і там стояли. Це був кінець березня 2014 року. Не пропускали, вони і так проходили, звичайно, машини йшли військові, БТРи йшли військові. Багато техніки тоді доставляли», – розповідає місцева жителька.

Жителька Кутейникова розповідає як блокувала пересвання ЗСУ у 2014 році
Жителька Кутейникова розповідає як блокувала пересвання ЗСУ у 2014 році

У селищі був базовий табір українських військових і блок-пост, який періодично обстрілювали.

«Ось зупинка «Металіст». Отака «фігня» прилітає з боку Росії. Напрямок – північно-західний, а це південний схід», – показує автор відео снаряд, що застряв в асфальті.

На відео з мережі, яке, за твердженням його автора, знято 23 серпня п’ять років тому – паркан поблизу блок-посту розфарбований у кольори українського прапора. Зараз та сама ділянка дороги виглядає інакше: паркан тепер білий. Та ж зупинка, що і на відео п’ятирічної давності, але асфальт новий – ні сліду від попадання снарядів. Але варто лише звернути вбік і замість дороги – руїна.

Паркан поблизу блок-посту у Кутейниковому був розфарбований у кольори українського прапора, тепер – у білий
Паркан поблизу блок-посту у Кутейниковому був розфарбований у кольори українського прапора, тепер – у білий

Українські військові перебували тут майже до кінця серпня. Місто залишили за кілька днів до розстрілу колон ЗСУ і добровольців в так званому «зеленому коридорі». Про це писали в звіті Міноборони України про бої під Іловайськом.

«Після мінометного обстрілу району села Кутейникове особовий склад 28-ої бригади в кількості 223 чоловік (крім 18 військовослужбовців) самовільно залишив позиції і відійшов в сторону Старобешева», – мовиться в звіті 24 серпня 2014 року.

Цитати зі звіту Міноборони про бої під Іловайськом
Цитати зі звіту Міноборони про бої під Іловайськом

«Залишки зведеного підрозділу 51-ої, 28-ої, десанту 25-ої бригад, які виконували завдання в районі Благодатного, Амвросіївки та Кутейникова самовільно здійснили відхід на захід», – зазначено в документі від 26 серпня 2014-го.

Але на День незалежності України поблизу Кутейникового вдалося взяти в полон одразу десять російських десантників з Костроми.

«Їхали колонами. Не по дорозі, а по полях. Я навіть не бачив, де ми кордон перетнули», – розповідав під час допиту російський військовий.

Всіх цих російських військовослужбовців, які нібито заблукали, перед цим зафарбувавши, за їхніми ж словами, бортові номери на техніці, через тиждень передали Російській Федерації.

Через п’ять років про війну в Кутейниковому нагадувань мало: хіба що порожня залізниця з поіржавілими рейками, які ведуть в Іловайськ і Росію.

Місцева залізниця
Місцева залізниця
Зараз залізниця працює, але не в такій кількості як до війни

«Раніше у нас була вузлова станція, тому більше поїздів, складів ходило, тому більше людей працювало. Зараз, звичайно, працює, але не в такій кількості як до війни», – каже жінка, яка в 2014-му блокувала дорогу українським військовим.

У місцевій школі – дев’яносто учнів. Також працюють магазин, аптека і кілька агропідприємств. Молодь вирушила в Росію.

«Кого не влаштовує – їде. А деякі, яким діватися нікуди, працюють тут», – каже чоловік.

Читайте новини першими

Связанные статьи

8 комментариев

    1. Ты в Абхазии был? Видел?. Ко мне приезжал друг из Крыма. на мой вопрос (повернення). Ответ. Да никогда....

    2. нахер тебе Абхазия - едь в село , на родючи чорнозэмы , куда то под Воссиятское например , и когда у тебя случится например аппендицит , а перед этим пройдет дождь тебя козла гнойного могут не довезти до больнички

  1. Россия - территория рабства. Чуть лучше чем в Северной Корее, скоро русские только с разрешения Путина в туалет ходить будут. Без разрешения мочись в штаны. Только дебил может хотеть в Россию.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button