Статьи

Куди поїхати навесні: 15 маловідомих місць України, які варто побачити

В повітрі вже відчувається запах весни, температура стає все вищою, а дні довшими, – це спонукає любителів подорожей складати нові плани та маршрути, а вже скоро пакувати рюкзаки та відкривати нові куточки улюбленої країни. Та окрім великих міст, є безліч селищ, маленьких містечок, які не поступаються красою та визначними пам’ятками як архітектури, так і особливостями, викликаними кліматичними умовами, рослинністю та природними утвореннями, навдивовижу красивими. Представляємо вам 15 місць, які варто відвідати цієї весни.

1. АКТОВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Географія: річка Мертвовід поблизу села Актового Вознесенського району Миколаївської області.

Його ще називають “Каньйон Диявола” або “Малий Крим” через схожість із Великим Кримським каньйоном, Актовський каньйон є частиною Національного природного парку “Бузький Гард”. З цим місцем пов’язана велика кількість легенд та переказів про козаків, але як би там не було, незаперечною є істина – це місце варто відвідати. Адже це дивовижне утворення природи, аналогом якого є відомі американські каньйони. Окрім пейзажів, які захоплюють дух, можна побачити унікальні гірські тюльпани, які ростуть тут завдяки особливому клімату. Окрім фотографів та любителів старовини, це також це одне з популярних місць серед скелелазів.

2. БАКОТА

Географія: село Бакота Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

Кажуть, хто не бачив Бакоти, той не був на Поділлі. Вона є частиною Національного природного парку “Подільські Товтри”, ще одне місце для любителів езотерики та старовини, яке, однак, ви не знайдете на карті. Окрім мальовничої природи, можна відвідати скелястий монастир, цілющі джерела “Жіночого”, “Чоловічого” та “Сімейного щастя”, побачити кам’яний відбиток стопи Будди.

3. ГРАНІТНИЙ КАНЬЙОН НА РІЧЦІ ГІРСЬКИЙ ТІКИЧ (БУЦЬКИЙ КАНЬЙОН)

Географія: село Буки на кордоні Черкаської та Вінницької областей.

Цей каньйон входить в сотню найкрасивіших місць України і знаходиться на другому місці рейтингу “Сім чудес Черкащини” – місце вподобали собі й скелелази, часто проводять тут тренування. Місцеві жителі радять відвідати це місце саме навесні, коли все зеленіє, розцвітає багато квітів, серед яких тюльпани та дикий часник, пасуться кози. Ще це місце називають “маленькою Швейцарією”. Скелі та пейзажі Буцького каньйону, водоспад “Вир”, “Український Стоунхендж”, Буцька ГЕС – те, що варто побачити на власні очі.

4. ДЖУРИНСЬКИЙ ВОДОСПАД

Географія: село Нирків Заліщицького району Тернопільської області.

Ще тільки добираючись до самого водоспаду, вас здивує червоний колір землі та такий же відтінок скель, а також побачите дві височезні вежі, єдині залишки величезного замку XVII століття. Сам водоспад вважається найвищим в Україні і вже точно не поступається іншим за своєю величністю та красою. Крім любителів природи, тут справу до душі знайдуть і екстремали, адже проводяться одноденні сплави по Дністру з села Устечко (Городенківський район Івано-Франківської області) до міста Заліщики на катамаранах.

5. ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Географія: розташований на межі 4 областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.

Дністровський каньйон є не лише одним із найбільших у Європі, а й згідно з рішенням всеукраїнського Інтернет-опитування, оголошеним 26 серпня 2008 року, визнаний одним із 7 природних чудес України, – вже це є приводом відвідати одну з найбільш визначних природних пам’яток нашої країни. Тут можна знайти секретні місця, з яких досхочу милуватися красою природи, одним з таких місць є Совиний Яр. Також місця, які не варто залишати поза увагою: Китайгород, Устя, Стара Ушиця та звісно Заліщики, мова про які піде далі.

6. ЗАЛІЩИКИ

Географія: місто Заліщики Тернопільської області.

Найбільш красиві краєвиди розташовані в периметрах самого міста, яке створює такий собі півострів. Курортного значення цьому містечку надає не тільки навколишня природа, а й середземноморський клімат, який створюється завдяки високим кручам, що оточують Заліщики, огинаючи півколом по периметру. Також, будучи у Заліщиках, можна відвідати місцевий дендропарк.

7. ЗАМОК ШЕНБОРН

Географія: між містами Мукачево та Свалява, в селищі Карпати.

Навіть залізнична станція тут схожа на мініатюрний замок, а у розкішному парку по-справжньому казково. Все починалося у 1840-му з дерев’яної хатинки, куди графи Шенборни навідувалися під час полювання. В 1890 році для Шенборнів звели мурований замок, за яким можна вивчати календар: 365 вікон, 52 кімнати, 12 входів.

Спочатку з-за крон дерев з’являється висока башта, прикрашена годинником та родинними гербами, далі перед вами відкривається доглянуте подвір’я з акуратно підстриженими зеленими насадженнями. Всередині можна помилуватися вітражами в каплиці, камінною залою, старими дерев’яними сходами, які охороняє геральдичний лев біля їх підніжжя. На стелі люстра: жіноча фігурка, зроблена з оленячих рогів, – красиво тут як зовні, так і всередині хоромів.

8. ЛАНДШАФТНИЙ ПАРК В БУКАХ

Географія: село Буки Сквирського району Київської області.

Володіння українського політика -багатія Івана Суслова вражає оригінальністю та красою, а тому стало одним із туристичних пам’яток. На жаль, доступ до самого будинку, який ще недавно був дозволений, зараз обмежений через казус: туристи, які фотографувались біля входу в будинок, не пустили власницю дому, мовляв чекайте своєї черги.

Парк складається з двох частин: храмового комплексу з фонтаном і самого ландшафтного парку. Вхід на територію безкоштовний. Однак у деякі частини парку можна потрапити лише з екскурсоводом за символічну плату. Можна побачити багато диких тварин, а також окремою прикрасою є Поляна казок.

9. ЛУМШОРИ

Географія: село Перечинського району Закарпатської області.

Хоч населений пункт не надто великий, але доволі поширений серед туристів, та й не дивно, бо подивитись тут справді є на що. У Лумшорах аж 5 водоспадів і усі вони розташовані на річці Туричці. Побачити і знайти їх дуже легко – дорога весь час іде паралельно до річки, а іноді і понад нею, тому водоспади можна буквально почути.

Проте основна мета відвідати це місце – славнозвісні Лумшорські чани – своєрідна сауна під відкритим небом. Об’єм такого чану – 1000 л, під ним горить вогонь, який нагріває спеціальну мінеральну воду до +40-45 градусів за Цельсієм. Такі процедури покращують роботу нервової системи та опорно-рухового апарату. Радять чергувати такі заходи з контрастними купаннями в гірській річці. За один раз в чан може поміститись близько семи людей.

А неподалік від цього села, якщо піднятися в гори (12 км) є Полонина Руна, з якої відкривається чудовий краєвид на місцеві красоти.

10. ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ

Географія: за 30 км на схід від міста Херсон у Цюрупинському районі.

Олешківські піски – не тільки природне диво України, а й найбільша пустеля Європи (деякі науковці щоправда виділяють їх як другий піщаний масив у цій частині континенту). Пустелю умовно поділяють на 7 арен, кожна з яких відрізняється природними та кліматичними особливостями. Як і всі пустелі, вона складається з чисельних барханів заввишки близько 5 м (окремі сягають висоти 20 м), що пересуваються завдяки дії вітру. Влітку температура піску сягає 75°C, крім того тут рідко йдуть дощі, а іноді трапляються навіть піщані бурі.

11. БАЗАЛЬТОВІ СТОВПИ

Географія: село Базальтове Костопільського району Рівненської області.

Їхня масивність, безперечно, вражає, а ще зі стовпів б’є вода. У тих, хто там побуває, є можливість побачити політ лелеки за кілька метрів від себе і сфотографувати її. Варто сказати, що базальтові стовпи – не єдине визначне місце Костопільщини. Якщо ви вирішили побачити всі пам’ятки місцевості, вам варто рухатись таким маршрутом: Музей лісу (розташовується за кілометр від Костополя), Костопільський районний музей, урочище Гутвин або базальтові стовпи.

12. ОПТИМІСТИЧНА ПЕЧЕРА

Географія: поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області.

Це гіпсова печера, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні, а ще вона занесена до Книги рекордів Гінесса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу. Це складний за будовою лабіринт гротів, галерей та ходів, що мають різну форму та розміри. У верхній частині 20-метрового пласту гіпс має темно-бурий колір, у нижній – жовтувато-сірий. Освітлення, яке повсюди розташоване в кам’яниці додає їй магічного вигляду, зачарує навіть вибагливих мандрівників.

13. ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ

Географія: Національний природний парк “Подільські Товтри” розташований у Хмельницькій області в межах кількох її районів: Городоцького, Кам’янець-Подільського та Чемеровецького.

Подільські Тортри включають в себе місця, про які ми вже писали вище: Бакота, Китайгород та Субіч. Національний природний парк “Подільські Товтри” входить до 7-ми природних див України і не скористатися можливістю оглянути його найцікавіші місця було б шкода.  В національному парку діють і створюються нові туристичні маршрути: піші та кінні, водні, лижні, автомобільні та велосипедні. Серед них одно- та багатоденні, пізнавальні й оздоровчі, з виїздами на конях і плаванням на човнах, риболовлею і полюванням, з відвідуванням мінеральних джерел, природних та історичних пам’яток. Тут дійсно є на що подивитись!

14. ПЕЧЕРНИЙ МОНАСТИР

Географія: село Розгірче Стрийського району Львівської області.

Всі, хто відвідує Сколе, має нагоду завітати й у село Розгірче, щоб побачити печерний монастир. Він знаходиться на пагорбі, звідки відкривається прекрасний краєвид на всю навколишню місцевість і долину річки Опір. Найбільш цікавим і вивченим в архітектурному відношенні є основний скельний масив. У ньому вибито три печери, які знаходяться на двох рівнях. На другий поверх монастиря ведуть видовбані сходинки в декількох місцях.

15. ТАРАКАНІВСЬКИЙ ФОРТ

Географія: поблизу села Тараканів Дубенського району Рівненської області.

Тараканівський форт важко назвати фортецею чи замком. Своїм зовнішнім виглядом він нагадує скоріше частину оборонної споруди, яка залишилась українцям після третього поділу Польщі в кінці XVIII століття.

Споруди дуже красиві, навіть загадкові, проте не забувайте дивитись під ноги, оскільки можна потрапити в глибокі ями та пастки. Також варто взяти з собою теплий одяг: в підземних тунелях дуже сиро.

Джерело: melni.me

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button