СуспільствоТема дня

Генпрокурор Костін йде у відставку на фоні скандалу з фальшивими інвалідностями!

Корупційний скандал з інвалідностями посадовців

Цей материал також доступний

22 жовтня Андрій Костін, Генеральний прокурор України, подав заяву про відставку. Це рішення пов’язане з резонансним скандалом щодо масових випадків незаконного оформлення інвалідностей серед державних посадовців. Про це повідомив Офіс Генерального прокурора України.

Костін охарактеризував ситуацію з фальшивими інвалідностями, наданими посадовим особам, як “очевидно аморальну”, наголосивши, що перевірки тривають по всій державі:

“Зараз на всіх рівнях в державі тривають перевірки, розслідуються кримінальні провадження. Багато ганебних фактів зловживань встановлено і в системі органів прокуратури України”.

Генпрокурор підкреслив, що вважає за правильне піти у відставку на фоні цього скандалу, адже розслідування виявляють численні факти зловживань навіть в прокуратурі.

За його словами, влада має не тільки скасувати всі незаконні рішення щодо надання інвалідностей і пенсій, але й впровадити чіткі законодавчі зміни та забезпечити персональну відповідальність винних.

Зеленський закликав до кадрових змін і відповідальності

У той же день Президент України Володимир Зеленський також висловився про скандал навколо фальшивих інвалідностей. Він наголосив на необхідності персональної відповідальності чиновників, які сприяли таким зловживанням у системі МСЕК (Медико-соціальна експертна комісія). Президент заявив, що в прокуратурах України виявлено десятки посадовців, які оформили собі інвалідність.

Зокрема, Зеленський заявив:

“Доручив премʼєр-міністру України розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств. Потрібні кадрові рішення… Також повинна бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України”.

Масові скандали в прокуратурах

Скандал вибухнув після того, як стало відомо, що близько 50 прокурорів Хмельницької області отримали інвалідність, що забезпечило їм значні пенсійні виплати. Внаслідок цього раніше звільнився прокурор Хмельницької області, а перевірки почалися в прокуратурах по всій країні.

Миколаївська область також не залишилася осторонь. У 2024 році прокурор області Дмитро Казак звільнився після того, як через суд отримав пенсію по інвалідності. Казак, 34-річний прокурор, за рішенням суду домігся довічної виплати 80% від свого заробітку, що становило близько 251 тисячі гривень пенсії, при середньомісячній зарплаті в 134,9 тисяч гривень.

Нагадємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button